Решаващ кръг консултации по Кипърския въпрос

      Публикувано на Monday, 17 December , 2018      400 Прегледа     
Решаващ кръг консултации по Кипърския въпрос

  • Европа

Решаващ кръг консултации по Кипърския въпрос се провежда днес и утре в Кипър от ООН в рамките на усилията на международната организацияда се постигне споразумение за възобновяване на преговорите за обединение на страната, които бяха прекратени преди година и половина.

В ход са критични консултации за продължаване на диалога, който ще доведе до подновяването на преговорите по Кипърския въпрос, заяви говорителят на правителството на Кипър Продромос Продрому след продължилата повече от 2 часа среща на специалния пратеник на генералния секретар на ООН Джейн Хол Лют с президента Никос Анастасиадис.

В понеделник тя ще разговаря и с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, след което ще има нова среща с Анастасиадис, стана ясно днес.

Сегашният кръг консултации, който Лют провежда, е опит да се постигне споразумение за т. нар. рамково техническо задание.

То трябва да включи условията и критериите, които могат да проправят пътя за възобновяване на преговорния процес, за да бъде той ефективен.

В днешната среща, която според правителствения говорител е била „творческа и продуктивна”, Никозия е представила на специалния пратеник на ООН своята позиция както по отношение на мандата в нови преговори, така и по критичните въпроси на Кипърския проблем. Г-жа Лют не направи изявления.

Засега позициите на лидерите на двете кипърски общности, както и на Гърция и Турция, по редица „червени линии” в бъдещи преговори са много раздалечени.

В дипломатическата си совалка Джейн Хол Лют разговаря по-рано тази седмица със заместник-външния министър на Гърция и външния министър на Турция, а преди това имаше среща и с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини.

Етикети:
Категория Европа | 2018/12/17 последна редакция в 8:30 PM
Източник : | Снимка :
401 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки