Рискувай, не се страхувай!

      Публикувано на Tuesday, 14 January , 2020      1100 Прегледа     
Рискувай, не се страхувай!

  • Полезно

Може да сте сигурни, че мозъкът ви ще се опита да ви убеди да играете на сигурно всеки път, когато пред вас се открие някаква възможност, която изисква да поемете риск.
Той ще ви каже, че няма да успеете и че не трябва да скачате в неизвестното.

Въпреки че много често тези мисли не се основават на рационални и логични аргументи, те могат да ни накарат да се откажем от предприемане на действие. Вместо да си фокусираме върху това, което може да постигнем, когато поемем някакъв риск, ние мислим само за лошите неща, които може да последват, когато този риск не се отплати по начина, по който очакваме.

Макар че отбягването на рисковете може да изглежда като добър начин за контрол на тревожността и несигурността, в дългосрочен план това е перфектната рецепта за депресия.

Проблемът идва от факта, че ние често базираме решенията си на нашите емоции, а не на логиката. Погрешно приемаме, че съществува директна връзка между нивото на риск и нивото на страха, които изпитваме. Ако наистина разбирахме как да калкулираме риска, ние щяхме да знаем кога си заслужава да го поемем и кога има добра причина да се страхуваме.

Независимо дали се страхувате да направите голяма промяна в кариерата си или сте ужасени от някакъв малък и незначителен риск, като например да поканите ваш познат на кафе, способността да поемате рискове отваря пред вас нови врати и подобрява живота ви.

Понякога е необходимо да поемате рискове, да излизате от зоната си на комфорт и да опитвате неща, които ви се струват трудни и дори непостижими, за да се развивате и да усъвършенствате уменията си.

Разбира се, не всички рискове са добри. Важно е да поемате добре обмислени и претеглени рискове, които в действителност могат да ви донесат ползи в  дългосрочен план, вместо импулсивни рискове, които ви изглеждат примамливо на момента.

Ако избягвате дори първия тип, то има няколко стратегии, които ще ви помогнат да преодолеете страха си.

1. Намерете баланс между емоциите и логиката

Твърде често ние страдаме от погрешна представа за нивото на риск. Колко по-страшно ни изглежда нещо, за толкова по-рисковано го считаме. Това обаче не е добър начин за измерването на риска.

Ние не гледаме на шофирането на автомобил като на някакъв огромен риск, а същевременно с това може да изпитваме пълен ужас от изнасянето на реч пред голяма публика. Въпреки това шансовете да пострадате или дори да загинете са много по-високи, когато сте зад волана, отколкото когато сте на сцената.

Така че, преди да се откажете от нещо, което ви се струва твърде рисковано, отделете няколко минути за размисъл върху реалното ниво на риск, свързано с тази дейност. Задайте си въпроса: „Какво всъщност рискувам? Как мога да се справя със ситуацията, ако нещата не протекат по начина, по който искам?“

2. Заложете на мерки, които ще увеличат шансовете ви от успех

Човек може да предприеме редица стъпки, за да намали рисковете, пред които е изправен. Може да отделите повече време за подготовка на вашата реч, преди да излезете пред публика. Може да изчакате страничният ви бизнес започне да носи печалби, преди да напуснете ежедневната си работа и да се превърнете в пълноправен предприемач. Това са примери за калкулирани и обмислени рискове.

Вместо да си губите времето в опити да обуздаете страха от риска, вложете вашето време и енергия в увеличаването на шансовете да постигнете успех. Позволете си да чувствате страх, когато се впускате в ново начинание. Когато се изправяте срещу страха си лице в лице, вие получавате шанса да изградите психическа устойчивост, от която ще имате нужда, ако искате да достигнете до върховете на бизнеса.

………………….

Ейми Морин, автор на бестселъра „13 Things Mentally Strong People Don’t Do“, за Inc.comКатегория Полезно | 2020/01/14 последна редакция в 4:00 PM
Източник : Мениджър | Снимка : Google
1101 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки