Ръководителите на Фейсбук, Гугъл и Туитър са поканени да свидетелстват в американския Конгрес

      Публикувано на Thursday, 28 September , 2017      24 Прегледа      Коментари Добави коментар
Ръководителите на Фейсбук, Гугъл и Туитър са поканени да свидетелстват в американския Конгрес

  • Свят

Ръководителите на Фейсбук, на собственика на Гугъл – Алфабет, и на Туитър са поканени да свидетелстват пред американския Конгрес в рамките на разследването за възможна руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде агенция Ройтерс.

Съветник в Сената заяви, че ръководителите на трите компании са били помолени да се явят на публично изслушване в комисията по разузнаване към Сената на 1 ноември.

Лидери на комисията по разузнаване към Камарата на представителите заявиха, че комисията ще има открито изслушване следващия месец с неназовани технологични компании в усилие “да разбере по-добре как Русия е използвала онлайн средства и платформи, за да посее раздор и да повлияе на нашите избори”.

Представители на Фейсбук и Гугъл потвърдиха, че са получили покани от комисията в Сената, но не казаха дали ще се отзоват. Туитър не бе открит непосредствено за коментар, посочва Ройтерс.

Комисията в Камарата на представителите не назова компаниите, но източник от нея каза, че се очаква законодателите да изслушат същите три компании, които са помолени да свидетелстват в Сената.

Поканите за изслушване са поредната стъпка на разследващите конгресмени да получат информация от интернет компаниите, докато разследват мащаба на предполагаемите усилия на Москва да повлияе на миналогодишните избори в САЩ, отбелязва Ройтерс. Законодатели и от двете партии се опасяват все повече, че социалните мрежи може да са изиграли ключова роля в операцията за влияние на Русия.

Фейсбук разкри този месец, че предполагаеми руски тролове са похарчили 100 000 долара за разпространение в социалната мрежа на рекламни съобщения с политически характер, посредством създаването на фалшиви профили и страници.

В сряда президентът Доналд Тръмп нарече Фейсбук “антиТръмп” мрежа.

В отговор създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг отвърна на критиките по следния начин: “Тръмп казва, че Фейсбук е против него, либералите твърдят, че ние сме помогнали на Тръмп да спечели (изборите). И двете страни се разстройват от идеи и съдържание, което не им харесва. Ето какво означава да управляваш платформа, която е открита за всички идеи”.

Зукърбърг призна, че кампанията в САЩ през 2016 г. е била първата, в която интернет е бил основното средство за комуникация на кандидатите с обществото. Той припомни, че след изборите първоначално е определил като “безумни” твърденията, че дезинформация във Фейсбук е можела да повлияе на вота. Създателят на социалната мрежа оцени сега тези свои думи като “пренебрежителни”. Зукърбърг призна, че предоставянето на право на глас на хората във Фейсбук и възможността на кандидатите да общуват с избирателите директно е изиграло много важна роля на тези избори.

Създателят на Фейсбук каза, че социалната мрежа ще продължи да дава своя принос срещу опитите на правителствата да разпространяват дезинформация и да подкопават изборния процес, допълва ТАСС.

БТА


Категория Свят | 2017/09/28 последна редакция в 8:00 AM
Източник : | Снимка :
25 Прегледа
Коментари Добави Коментар



Подобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки