Ръст на петролните цени с 5%

      Публикувано на Sunday, 9 December , 2018      210 Прегледа     
Ръст на петролните цени с 5%

  • Близък изток

Петролът поскъпна с близо 5%, след като страните-членки на ОПЕК и техните съюзници, включително Русия, успяха да се споразумеят за намаляване на добивите на черното злато с 1,2 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс.Спорният въпрос по време на продължилите близо пет часа преговори беше дали Иран трябва да бъде изключен от споразумението,

както настояваха представителите на Ислямската република, аргументирайки се с наложените от САЩ санкции върху петролния износ на Техеран.

Въпреки че Саудитска Арабия беше против изключването на Иран от новото споразумение, в крайна сметка се взе решение Техеран да не бъде принуден да ограничи своето производство.

Изключени от намаляването на производството са и други две членки на ОПЕК – Венецуела и Либия.

Според самото споразумение във формата “ОПЕК +“, страни – членки на петролния картел се ангажират да съкратят добивите на петрол с около 800 хил. барела дневно от 1-ви януари 2019 година.

В същото време Русия и останалите участници в този формат, които обаче не са членове на ОПЕК, се съгласиха на съвместно съкращаване на петролното производство с 400 хил. барела. Самата Русия се съгласи да ограничи добивите от началото на 2019 година с 200 хил. барела, а останалите страни, извън ОПЕК – също с около 200 хил. барела.

Новината, че участниците в “ОПЕК +” са се договорили за сумарно намаляване на производството с около 1,2 млн. барела на ден, допринесе за рязко поскъпване на петролните фючърси с цели 5% с оглед на информации от вчерашния ден, че евентуалното споразумение ще включва съкращаване на добивите с едва около 1 млн. барела , което предизвика понижение на петролните цени с близо 3% по време на търговията в четвъртък.

След решението на ОПЕК +” фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019 година поскъпнаха с 5% към 63,32 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол скочиха с 4,8% към 54,11 долара за барел.

Графика на петрола Брент (на седмична база)

Снимка

Етикети:
Категория Близък изток | 2018/12/09 последна редакция в 11:30 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
211 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки