Ръстът на инфлацията във Великобритания неочаквано се ускори

      Публикувано на Wednesday, 19 September , 2018      113 Прегледа     
Ръстът на инфлацията във Великобритания неочаквано се ускори

  • Лондон

Правителството в Лондон ще продължи се стреми да я понижи на 2%


Ръстът на инфлацията във Великобритания се е ускорил през август, като причината е скок в цените на билетите за кино, компютърните игри, транспортните такси и облеклото. Годишният ръст на потребителските цени се е ускорил от 2.5% през юли на 2.7% през август, става ясно от данни на британската статистическа служба, представени днес. Американската телевизия Bloomberg коментира, че ускоряването е неочаквано, защото анализаторите, участвали в нейно допитване, са прогнозирали забавяне с 0.1%.Ръстът на инфлацията в страната се дължи основно на цените в развлекателния и културния сектор, които са нараснали с 3.6% – най-големият скок от 2010 г. насам. Компенсаторно е било движението на цените на мебелите и таксите на мобилните оператори. Данните повдигат въпроса колко бързо британската инфлация ще се върне в границите, определени от правителството. Bank of England повиши лихвените проценти миналия месец, за да се справи с напрежението заради нарастващите цени и според някои икономисти инфлацията ще се забави до 2-процентната правителствена цел до края на годината.


Финансовите пазари не очакват повече вдигания на лихвите преди Обединеното кралство да напусне ЕС на 29 март 2019 г.,  като следващото повишение се очаква да е през месец май догодина. Всички тези прогнози обаче ще загубят тежестта си, ако Островът се отцепи от Блока без споразумение какви да са политическите и икономическите им отношения след Брекзит


Базисната инфлация през август е нараснала до 2.1%. Това е лоша новина за британските работници, чиито заплати все още с малко изпреварват темпа на ръст на инфлацията. Реалните заплати остават под равнището, на което са били преди финансовата криза

Етикети:
Категория Лондон | 2018/09/19 последна редакция в 8:30 PM
Източник : economic.bg | Снимка : Лондон ДНЕС
114 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки