Румен Радев: Двустранното партньорство между България и Обединеното кралство има стратегически характер и ще се развива и след “Брекзит”

      Публикувано на Tuesday, 14 November , 2017      1294 Прегледа     
Румен Радев: Двустранното партньорство между България и Обединеното кралство има стратегически характер и ще се развива и след “Брекзит”

  • BG Лондон

Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник в рамките на НАТО, е заявил президентът Румен Радев, който днес се е срещнал с посланика на Великобритания Ема Хопкинс на “Дондуков” 2.
Страната ни цени високо подкрепата на Лондон за реализиране на ключови реформи в правосъдието и постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност у нас, е посочил Радев.

По време на разговора държавният глава е изразил увереност, че независимо от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, София и Лондон ще продължат ефективното си сътрудничество в ключови сфери на взаимен интерес: отбрана, миграция, борба с тероризма, реформата в правосъдието, икономика и инвестиции.

Президентът Радев и посланик Хопкинс са били единодушни, че приемането на дългосрочни мерки за защита на европейските граници и борбата срещу нелегалния трафик са в интерес на всички европейски държави.

Акцент по време на срещата са били усилията на България за предприемането на ефективни мерки за борба с корупцията. Посланик Хопкинс е споделила опита на Великобритания в превантивните действия и прозрачността в процеса на възлагане и реализация на обществени поръчки, включително и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при участие в търгове в България.

По думите на държавния глава борбата с корупционните практики трябва да се случва в реално време, а не постфактум.

Румен Радев е изразил убеденост, че законодателните мерки за противодействие на корупцията трябва да засилят капацитета за навременно разкриване, разследване и пресичане на корупционни схеми и санкциониране на извършителите.

Особен акцент следва да се постави на прозрачността и отчетността на обществените поръчки. По време на разговора е била отбелязана и ролята на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за България.

Ема Хопкинс и Румен Радев са обсъдили и подписаното тази седмица споразумение за Постоянно структурирано сътрудничество (ПЕСКО) в сферата на отбраната между 23 държави членки на Европейския съюз.

Двамата са се съгласили, че това сътрудничество трябва да оптимизира разходите за отбрана на държавите членки и развитието на техния отбранителен потенциал.

Президентът Радев е споделил очакванията на България, че при напускането на ЕС от страна на Обединеното кралство ще бъдат гарантирани всички права на сънародниците ни, които живеят, учат и работят във Великобритания.

БТА


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/11/14 последна редакция в 4:32 PM
Източник : | Снимка :
1295 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки