Румен Радев: Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие

      Публикувано на Wednesday, 12 June , 2019      270 Прегледа     
Румен Радев: Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие

  • България

Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие.

Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“.„Проведох срещи през май с ръководители на органи от системата на съдебната власт и министъра на правосъдието. Всички тези срещи бяха ясен сигнал за голямата значимост на това предстоящо събитие и необходимостта то да стои във фокуса на общественото внимание“, заяви Радев и посочи, че функциите на главния прокурор са важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, и за утвърждаването на законността.

„Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния и ход, а това означава ясни критерии, прозрачност и добра аргументираност на мотивацията за номинациите на главен прокурор, коментира Румен Радев.

“Главният прокурор, който ще бъде избран, е натоварен с големи очаквания, предстоят му важни задачи, затова е важно още от старта той да има високо обществено доверие“, каза още държавният глава.

„Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор“, добави Радев и подчерта, че според него при избора на нов главен прокурор много важен е критерият за независимост и воля за налагане на законността.

„Важно е как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно с неговата смелост и гражданска отговорност това е успехът на неговата бъдеща дейност“, заяви Радев. Той посочи, че е далеч от мисълта, че прехвърля своите правомощия с разговорите за избора на нов главен прокурор.

„Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение на края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има повишено обществено внимание“, подчерта президентът.

 

Етикети:
Категория България | 2019/06/12 последна редакция в 9:30 AM
Източник : Президент | Снимка :
271 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки