Русия изхвърлена от Олимпийските игри в Токио и Мондиал 2022 в Катар

      Публикувано на Wednesday, 23 December , 2020      963 Прегледа     
Русия изхвърлена от Олимпийските игри в Токио и Мондиал 2022 в Катар


Забраната на Русия за всички големи спортни събития след допинг скандала беше намалена на две години от Спортния арбитражен съд (КАС), съобщиха световните информационни агенции.
Забраната все пак не позволява на Русия да участва на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които трябва да се проведат следващата година, както и на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар.

Първоначално Русия получи 4-годишна забрана от Световната антидопингова агенция УАДА.

КАС определи, че намаляването на забраната не трябва да се разглежда “като някакво утвърждаване” на поведението на Русия.

Забраната ще продължи до 16 декември 2022 г., което означава, че Русия също така има забрана да се състезава на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г.

На Русия ще бъде разрешено да играе на отложеното Евро 2020 през следващата година, тъй като управителният орган на европейския футбол УЕФА не е определен като “организация на големи събития” по отношение на решенията за антидопингови нарушения.

УАДА обяви, че руската антидопингова агенция (РУСАДА) не отговаря на изискванията заради манипулиране на лабораторни данни, предадени на разследващите през януари 2019 г.

На Русия беше казано да предаде данни на УАДА като условие за спорното ѝ възстановяване през 2018 г. след тригодишно отстраняване заради големия ѝ допинг скандал, подкрепян от държавата.

“Панелът наложи последици, за да отрази естеството и сериозността на неспазването и да гарантира, че честността на спорта срещу бича на допинга се запазва”, изтъква КАС.

“Той разгледа въпросите на пропорционалността и по-специално необходимостта от осъществяване на културни промени и насърчаване на следващото поколение руски спортисти да участват в чист международен спорт“, допълват от Спортния арбитражен съд.

Русия също така губи правото си да бъде домакин на международни събития през същия период.

Когато УАДА обяви санкцията си през декември миналата година, тогавашният руски премиер Дмитрий Медведев настоя, че забраната била част от “хронична антируска истерия“.

Спортистите, които могат да докажат, че не са опетнени от допинг скандала, ще могат да се състезават под неутрален флаг.

Общо 168 руски спортисти се състезаваха под неутрален флаг на Зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пьончан.

Русия е със забрана да се състезава като страна в леката атлетика от 2015 г. насам.

Адвокатът на руския разобличител и бивш ръководител на московска лаборатория Григорий Родченков, чиито доказателства бяха ключови за отстраняването на Русия, заяви, че решението на КАС било “безсмислено и незаслужено“.

“КАС намали наполовина забраната, като позволи на руските спортисти да участват в международни спортни събития така или иначе, и всъщност поддържа вече ограничена забрана само номинално”, каза адвокатът на Родченков Джим Уолдън.


Етикети:
Категория Спорт | 2020/12/23 последна редакция в 8:00 AM
Източник : Нюз | Снимка : Google
964 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки