Русия “скочи” на Запада заради за създаването на косовската армия

      Публикувано на Monday, 11 February , 2019      175 Прегледа     
Русия “скочи” на Запада заради за създаването на косовската армия

  • Русия

Обединеното кралство и други западни страни пренебрегват опасността, която формирането на армията в самопровъзгласеното Косово създава за сръбското население на територията.Това се посочва в изявление на руското посолство в Лондон, предаде ТАСС.

Това драстично увеличава ескалацията на напрежение на Балканите.

Изненадващо е, че западните представители упорито пренебрегват този очевиден факт, споменат например в последния полугодишен доклад на ръководителя на мисията на ОССЕ в Прищина, посочва още посолството.

Усилията на ЕС за посредничество се провалиха.

Вместо да се придържат към доброволно поетите ангажименти за нормализиране на ситуацията в региона, те всъщност си затварят очите за груби нарушения на международното право”, пише още в позицията.

“Както отбелязахме по-рано, решението на Прищина да трансформира косовските сили за сигурност в пълноправни въоръжени сили представлява грубо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която позволява само многонационални контингенти под международен контрол да присъстват на тази територия. Решението противоречи и на “конституцията” на Косово “, отбеляза руското посолство.

Косово твърди, че създаването на армия не е предизвикателство към Сърбия.

Припомняме, че отношенията между Косово и Сърбия са обтегнати отново и след решението на Прищина да наложи 100 процента мито върху вноса за сръбски и босненски стоки, докато Белград не признае суверенитета му и не спре да му пречи да се присъедини към международни организации като НАТО и ЕС.

Косово се отцепи от Сърбия през 2008 г., но Сърбия все още не е признала неговата независимост.

Въпреки опитите за диалог, страните признават, че до споразумение ще се стигне трудно.

Етикети:
Категория Русия | 2019/02/11 последна редакция в 8:30 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
176 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки