Съпоставка на висшето образование в Обединеното кралство и България

      Публикувано на Sunday, 25 November , 2018      2397 Прегледа     
Съпоставка на висшето образование в Обединеното кралство и България

  • BG Лондон

Може би това сравнение ще накара много хора да се учудят, защото всеки един човек знае колко скъпо ценено е висшето образование, което е придобито в Обединеното кралство, а с това в България нещата стоят по различен начин.

Не забравяйте, че висшето образование не е задължително, вие сами решавате да се изучавате.

Въпреки, че всеки има пълната свобода на избор къде и какво да учи винаги има такива, които не са доволни.
Повечето студенти все негудуват, че се изучават много излишни неща, които не са свързани със специалността им и нямало никакъв смисъл от това.

Това видно недоволство на студентите за жалост може да се наблюдава както във Великобритания, така и в България. И все пак се сещайте, че сами сте направили избора си, сами сте решили да подобрите статута си и се подгответе да научите много нови неща, които в бъдеще ще ви бъдат полезни.

Както в България, така и във Великобритания изпитите за кандидатстване във ВУЗ не са никак лесни, трябва да се потрудите, за да влезете в избраното от вас висше учебно заведение. Разликата тук обаче, е че в България, ако кандидат- студент препише на изпит се възхвалява и поздравява, а в Обединеното кралство нещата не стоят така.

Ако кандидат- студент е хванат да преписва на Острова той вече е история за университета и никой там не желае това да му се случи, защото не желае да провали бъдещето си.

Разликата между преподавателите в двете страни също е огромна. Преподавателите на британските студенти винаги са готови и отворени за техните въпроси и с желание им разясняват всичко, което не е ясно, а в България нещата не стоят точно така. В България преподавателите, не са толкова отворени и готови да помогнат и разясняват на студентите си.

Разликата в университетските библиотеки също е доста голяма. На Острова те са отворени 24 часа в денонощието, за да могат във всеки момент да са на разположение на студентите и да са им от помощ. В тях може да откриете всякаква литература, която ви е нужна, също така има и модерни читални, оборудвани са с компютри.

За много от предметите, които се преподават дори не е нужно да си закупувате учебници, защото всичко нужно ще намерите в библиотеката. В България също има добри университети с големи библиотеки, но със сигурност не могат все още да достигнат стандарта на тези в Обединеното кралство.

Университетските клубове са много популярни и разнообразни във Великобритания, докато в България не са често срещани. На Острова може да членувате в клуб по сърфинг, по жонглиране, а дори и по предприемачество и инвестиции.

В тези клубове вие се запознавате с много нови хора и научавате много нови неща , които ще ви бъдат полезни в бъдеще. А и другото интересно, е че в тези клубове идват работодатели на големи компании и изнасят лекции, и по този начин в бъдеще може да работите за тях.

В Обединеното кралство висшите учебни заведения обучават студентите си, а работодателите помагат като им осигуряват работа по време на следването и така създават един амбициозен човек, които след завършване ще работи за тях и с течение на времето се превръща в професионалист.

Няма как да пропуснем да спомени и таксите на българските и британските университети. Както знаем в България цените са горе-долу приемливи, за разлика от тези на Острова.

Все пак трябва да се съобразим и с това , че доходите на британските граждани са много по високи от тези на българите.

Във Великобритания също така имате възможност да вземате стипендии, които ще са ви от полза или да изтеглите заем за обучението си.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/11/25 последна редакция в 10:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
2398 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки