Салатата в Лондон по-евтина от пловдивската

      Публикувано на Friday, 19 July , 2019      748 Прегледа     
Салатата в Лондон по-евтина от пловдивската

  • Лондон

В разгара на летния сезон, когато има масово предлагане на български плодове и зеленчуци, съотношението наши и вносни е почти едно към едно, установи проверка на “Марица”.
Въпреки че на Четвъртък пазара почти всичко се афишира като расло у дома, 50 на сто от продукцията има чуждестранен произход.

В голяма търговска верига обаче това няма как да се скрие, за което говорят етикетите. Вносът е от Турция, Гърция, САЩ, Италия, Словения, Китай, Египет.

По отношение на цените прави впечатление, че някои масови плодове и зеленчуци са доста скъпи. Килото на култивираните боровинки от Словения гони 24 лв. Плодовете се продават в опаковки от 125 грама срещу 2,99 лв.

Краставиците, които в този сезон случайно са само български, според качеството на пазара вървят от 1,60 до 3 лв. за килограм, а в хипермаркета са твърдо 3 лв.

Вчера в магазин от лондонската верига “Морисън” килограм краставици от мъгливия Албион се предлагаше за 1 паунд, или за около 2,20 лв.

Доматите, също само български, могат да се намерят по сергиите и за 1,60, и за 2,50, та до 4,50 лв. Иначе в супера най-евтините са 2,69 лв., а най-скъпите, сорт “Чери” – 5 лв. В магазина българските бели пиперки за пълнене струват 3 лв., а червените и лютите чушки, внос от Турция, са 4 лв. На пазара наша сиврия под 3 лв. няма. Сухият чесън продължава да държи цена от 10 лв.

Пак там българската праскова е от 2 до 2,50 лв. за кг, докато в супера се предлага само гръцка срещу 2 лв. Толкова са и нектарините. До 3 лв. стигат българските кайсии по сергиите, а черешите още държат цена между 4,50 и 6 лв. за килограм. Ябълките масово са внесени от Италия, като всички сортове са приравнени до 2,99 лв. за кг. Иначе българските, които се предлагат в мрежа, са 1,49 лв., но нямат качество.

Според последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, през първите две седмици на месец юли 2019 г. е отчетено поскъпване на черешите, вносните домати и ябълките на тържищата в страната. Увеличението е от 3,5 до 13,5 процента на седмична база, като най-значително е при ябълките.

От друга страна, цената на едро на оранжерийните домати спада с 8,8%, а тази на пресните картофи – с 9,8%. Към момента ябълките се предлагат с близо 40% по-евтино, отколкото по същото време на миналата година, докато при оранжерийните домати е налице увеличение на цената с 9,8%.Категория Лондон | 2019/07/19 последна редакция в 11:50 AM
Източник : Интернет | Снимка : Google
749 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки