Само около 37% от гените на британците са британски

      Публикувано на Sunday, 21 June , 2020      2448 Прегледа     
Само около 37% от гените на британците са британски

  • Здраве

Напук на Брекзит и пословичното британско високомерие, по-малко от 37% от генома на днешните жители на Острова е местен англосаксонски.

Останалата част от ДНК-кода на съвремените британци е смесица предимно от келтски, скандинавски, иберийски, западно- и южноевропейски гени, показва анализ на компанията за генетични изследвания AncestryDNA.
Данните са от анонимните тестове за генетичен произход на над 2 милиона поданици на кралицата по света.

В рамките на Великобритания хората от Йоркшир, които са си направили генетичния тест, показали “най-чиста” англосаксонска кръв – около 41%. Сред жителите на Лондон пък е установено най-голямо разнообразие в генетичния код с произход от 17 различни района от общо 26 по света.

Средно около 21% от ДНК на изследваните британци е от келтски корени, 19% от западноевроепйските държави като Германия и Франция, и близо 10% от скандинавските страни. Хората в Уелс имат най-висока концентрация на гени от испански и португалски произход, а тези в Шотландия – финландски и руски. В Източна Англия по-често се срещат италианските и гръцките корени.

“В момент, в който идеята за британската идентичност е в центъра на вниманието на обществото, е интересно да осъзнаем чрез това изследване, че що се отнася до предците ни, не сме толкова чистокръвни, колкото си мислим”, коментира говорителят на компанията – ангилчанинът Брад Арджънт. Разнообразието в генетичния код на хората от Острова е всъщност много лесно обяснимо – Великобритания винаги е била център за търговия и пътешествия на хора от целия свят, поясняват анализаторите.


Етикети:
Категория Здраве | 2020/06/21 последна редакция в 5:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
2449 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки