САЩ и талибаните се споразумели за примирие в Афганистан

      Публикувано на Thursday, 13 February , 2020      467 Прегледа     
САЩ и талибаните се споразумели за примирие в Афганистан

  • Свят

Постигнато е 7-дневно примирие между Съединените щати и талибаните в Афганистан – това съобщи американският министър на отбраната Марк Еспър след края на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.
Новината съобщи първо пред български журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов:

„Постигнато е споразумение в преговорите между САЩ и талибаните – първо за прекратяване на огъня, след което то да се официализира с подпис и да започне мирния вътрешноафганистански диалог, като се запазва участието на НАТО там до момента, в който Афганистан се стабилизира и наистина се направи пробив в мирното уреждане на конфликта. Предстои до края на този месец да стане факт такова споразумение и то зависи дали талибаните наистина ще прекратят своите въоръжени нападения“.

По-късно американският министър на отбраната Марк Еспър уточни, че става дума за едноседмично споразумение. На въпрос какво го кара да мисли, че този път талибаните наистина ще го спазят, той отговори:

„Най-доброто възможно решение е политическото споразумение. Имаме основата за това и тя е на масата. В процес на консултация сме със съюзниците ни, както и с Конгреса. Мисля, че мирът заслужава да му се даде шанс. За да отидем по-напред обаче, всички страни трябва да спазват задълженията си. За нас, Съединените щати, от ключово значение ще бъде да продължи подкрепата за партньорите ни в Афганистан. Това ще бъде и предварително условие в общия ни подход“.

Еспър не уточни кога частичното примирие ще започне, но вчера представител на талибаните заяви пред АФП, че ислямисткото движение „намалява насилието“ от петък.

Етикети:
Категория Свят | 2020/02/13 последна редакция в 5:24 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
468 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки