Начало Здраве Сауната пази мозъка от деменция

Сауната пази мозъка от деменцияКатегория Здраве | 2018/08/02 at 5:00 PM | 123
Коментари ->> Добави Коментар

Редовните посещения в сауна намаляват риска от развиване на деменция, болестта на Алцхаймер и други заболявания на мозъка, показва ново финландско проучване,

публикувано в Оксфордски журнал за стареенето и цитирано в “Ройтерс”.Изследването започнало преди 20 години с подбора на около 2300 здрави финландци на средна възраст.

В годините на остаряването им учените от Университета на Източна Финландия следели колко често ходят на сауна и какво е състоянието на сърдечно-съдовата им система. Установили, че тези, които са по-редовни в дървените кабинки за потене, имат и по-здрави мозъци.

Оказало се, че мъжете, които посещават сауна четири до седем пъти на седмица, са 66% по-малко застрашени от диагноза деменция, и 65% – Алцхаймер, в сравнение с тези, които ходят само веднъж в седмицата (такива, които ходели още по-рядко, са единици).

В изследването са взети предвид и пресметнати и други фактори за здравето в начина на живот на хората като честотата на спортуване и социални контакти. Ефектът от сауната за здравето на мозъка е доказан категорично и извън тях, подчертават финландските учени. Възможно обяснение освен физическата връзка е редовната почивка и освобождаване от стреса чрез прекараното време на тихо и топло място.

Остава обаче същото дългосрочно проучване да се проведе и с други възрастови групи и с жени, за да се потвърди напълно, допълват от там, както това вече е доказано по отношение на ползите за здравето на сърцето.

Думата “сауна” идва точно от финския език и означава “баня”. За финландците и другите скандинавски страни, банята с горещ въздух е едновременно стара традиция и неразделна част от ежедневието. По класическата рецепта в сауната с въздух, затоплен до близо 100 градуса, се стои между 10 и 15 минути, след което следва ударно охлаждане – финландците например се мятат в снега или дори в ледени езера.Етикети: # #

Категория Здраве | 2018/08/02 at 5:00 PM
124 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама