Сауната пази мозъка от деменция

      Публикувано на Friday, 23 August , 2019      2325 Прегледа     
Сауната пази мозъка от деменция

  • Здраве

Редовните посещения в сауна намаляват риска от развиване на деменция, болестта на Алцхаймер и други заболявания на мозъка, показва ново финландско проучване,

публикувано в Оксфордски журнал за стареенето и цитирано в “Ройтерс”.
Изследването започнало преди 20 години с подбора на около 2300 здрави финландци на средна възраст.

В годините на остаряването им учените от Университета на Източна Финландия следели колко често ходят на сауна и какво е състоянието на сърдечно-съдовата им система. Установили, че тези, които са по-редовни в дървените кабинки за потене, имат и по-здрави мозъци.

Оказало се, че мъжете, които посещават сауна четири до седем пъти на седмица, са 66% по-малко застрашени от диагноза деменция, и 65% – Алцхаймер, в сравнение с тези, които ходят само веднъж в седмицата (такива, които ходели още по-рядко, са единици).

В изследването са взети предвид и пресметнати и други фактори за здравето в начина на живот на хората като честотата на спортуване и социални контакти. Ефектът от сауната за здравето на мозъка е доказан категорично и извън тях, подчертават финландските учени. Възможно обяснение освен физическата връзка е редовната почивка и освобождаване от стреса чрез прекараното време на тихо и топло място.

Остава обаче същото дългосрочно проучване да се проведе и с други възрастови групи и с жени, за да се потвърди напълно, допълват от там, както това вече е доказано по отношение на ползите за здравето на сърцето.

Думата “сауна” идва точно от финския език и означава “баня”. За финландците и другите скандинавски страни, банята с горещ въздух е едновременно стара традиция и неразделна част от ежедневието.

По класическата рецепта в сауната с въздух, затоплен до близо 100 градуса, се стои между 10 и 15 минути, след което следва ударно охлаждане – финландците например се мятат в снега или дори в ледени езера.


Етикети:
Категория Здраве | 2019/08/23 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
2326 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки