Сделката на Мей за Brexit не е добра новина за британския финансов сектор

      Публикувано на Saturday, 17 November , 2018      150 Прегледа     
Сделката на Мей за Brexit не е добра новина за британския финансов сектор


Британският финансов сектор посрещна новините за постигането на споразумение за Brexit с изтощение и тревога,изплашен от политическото недоволство, което може да свали правителството и да донесе нови неволи на сектора, който така или иначе вече е разтърсван от катаклизми.

Разочарованието от плана за договора, който предлага само базов достъп до европейските пазари, бързо ескалира, след като вълна от министерски оставки хвърлиха сянка върху бъдещето на Тереза Мей на премиерския пост и способността й да прокара своя текст в парламента, посочва в свой материал Ройтерс.

Индустрията няма много поводи за радост от предложението. То дава на британските банки, застрахователи и мениджъри на активи ограничен достъп до европейските финансови пазари след преходния период, който започва след излизането от Европейския съюз през март и приключва през декември 2020 г.

Подобно споразумение, известно като „еквивалентност“, ще предостави на Великобритания достъп до ЕС, сходен на този, който имат САЩ и Япония, но страната ще продължи да бъде обвързана с много от финансовите правила на блока в продължение на години.

Водещи фигури в индустрията, сред които председателя на Barclays Джон Макфарлън и лобистката група CityUK се надяваха политиците да успеят да договорят отношения на „разширена еквивалентност“ между британската финансова индустрия и ЕС, каквито бяха плановете на правителството, зададени в неговата Бала книга по-рано тази година.

Но актуалният документ от 568 страници не дава много причини за оптимизъм, че подобно споразумение – предлагащо по-голям достъп и по стриктни гаранции при внезапна загуба на права, ще бъде сключено.

„Няма да получим нищо повече от това, което получават САЩ. Единственото допълнение е това, че еквивалентността може да се прилага и по време на преходния период, ускорена“, заяви базиран в Лондон представител на американска инвестиционна банка.

Анализатори очакват значително понижаване на цените на британските активи, като съществува и риск за по-значително икономическо сътресение, като тревога буди и евентуалната смяна на правителството.

Отговорът на всичко това от политиците може да е понижаване на основните лихвени проценти, посочва анализаторът от Investec Иън Гордън, според когото това може допълнително да натежи върху маржовете на печалба на банките.

Решението на Великобритания да напусне ЕС застраши бъдещето на британската финансова индустрия, принуждавайки много от големите й играчи да пренасочат таланти, дейност и капитал към някои от по-малките европейски финансови хъбове, за да задържат европейските си клиенти.

В момента банките и застрахователите, базирани във Великобритания, се радват на неограничен достъп до клиенти в ЕС.

Но режимът на еквивалентност изключва някои основни дейности и покрива едва една четвърт от целия трансграничен бизнес с финансови услуги в ЕС, става ясно от някои изчисления.

При наличието на минимална сигурност за съдбата на сделката и това дали Мей може да оцелее едно недоволство от нарастващия брой свои политически опоненти, високопоставени източници от индустрията посочват, че банките ще придвижат напред плановете си за защита от ефектите при Brexit.

„Следим преговорите… Въпреки това ние продължаваме със създаването на европейско подразделение във Франкфурт, за да гарантираме, че ще можем да осигуряваме постоянни услуги за нашите клиенти при всички възможни обстоятелства“, заяви говорител на Standard Chartered.

Етикети:
Категория Брекзит, Лондон | 2018/11/17 последна редакция в 6:20 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
151 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки