Сделката – последният триумф на хардлайнерите за Brexit

      Публикувано на Friday, 25 December , 2020      1248 Прегледа     
Сделката – последният триумф на хардлайнерите за Brexit


Британският премиер Борис Джонсън най-накрая може да провъзгласи „Brexit is done“  – четири години и половина след референдума.
Британците и европейците изготвиха споразумение за свободна търговия само за девет месеца.

Компаниите от двете страни на Ламанша въздишат с облекчение, че твърдият Brexit е предотвратен в последния момент.

Цената за темпото е висока: споразумението е с най-ниския общ знаменател.

Въпреки 2000 страници това е тънка сделка, която по същество осигурява безмитна търговия със стоки. Хардлайнърите на торите постигнаха целта си: обширна раздяла с ЕС. Те успешно се отърваха от по-мекия Brexit, който предшественикът на Джонсън Тереза Мей искаше. Ще има много нови бариери, а цените за тях ще платят както бизнесът, така и потребителите.

Но това споразумение бележи края на движението за Brexit. Отсега нататък махалото ще се люлее назад. Отношенията между Обединеното кралство и ЕС вероятно ще се сближат постепенно през следващите години – тъй като Островът все още е само на 30 километра от Франция, а преговорите между съседите никога не приключват. Просто питайте Швейцария.

Има безброй области, в които европейските държави – включително Великобритания – могат и трябва да работят заедно. Външната политика, политиката за сигурност и климата така или иначе, но също така и по отношение на науката и културата. Рано или късно може да бъде възможен отново дори един вид свобода на движение.

Най-важното е, че това търговско споразумение създаде основа, върху която да се гради. Да, лоша сделка е, ако я сравните с това, което двете страни имаха допреди няколко години, и с това, което теоретично би било възможно. Но лошата сделка е по-добра от липсата на сделка.

Конкуренцията ще съживи бизнеса

Опасенията на ЕС, че пред портите му сега ще се появи нерегламентирано пиратско гнездо, са несъстоятелни – най-късно от началото на пандемията. В момента кралството открива държавния интервенционизъм и е напът да се превърне в Париж на Темза. Освен това на страната ще ѝ трябва време, за да се възстанови от двойния шок на коронавируса и Brexit.

Трябва да се надяваме, че Великобритания ще се превърне в силен конкурент в бъдеще – особено в области като финансите и технологиите, където европейците имат да наваксат. Конкуренцията е добра за бизнеса и не може да навреди, ако принуди ЕС е да стане по-пъргав.

Ефектът може да се види дори при одобрението на ваксината за коронавируса: Фактът, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) изтегли напред във времето началото на ваксинацията, не на последно място се дължи и на избързването на британците.


Етикети:
Категория Брекзит | 2020/12/25 последна редакция в 8:26 AM
Източник : | Снимка :
1249 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки