Сега или никога – 7 дни да бъде спрян Брекзит без сделка

      Публикувано на Tuesday, 3 September , 2019      2886 Прегледа     
Сега или никога – 7 дни да бъде спрян Брекзит без сделка

  • Брекзит

Започва интересна седмица в Уестминстър, където парламентът има една седмица да измисли как да предотврати хаотичния Брекзит на 31 октомври, почти гарантиран от премиера Борис Джонсън.
Миналата седмица Джонсън получи разрешение от кралицата паузата между старата и новата сесия на парламента да бъде много по-дълга от обичайните седмица или две.

Вместо това почивката ще бъде цели пет седмици до 14 октомври – което означава, че недоволните от перспективата за Брекзит без сделка депутати имат идните седем дни да го предотвратят чрез закон или вот на недоверие, който да събори кабинета на Джонсън.

Вторият вариант може би е точно това, което премиерът иска и което ще гарантира напускането на ЕС без сделка.

Междувременно Борис Джонсън е готов да жертва и без това крехкото си парламентарно мнозинство (от 1 депутат) и да изключи от партията торите, които не се подчинят на нарежданията на ръководството и гласуват против Брекзит без сделка. Ироничното е, че самият той е гласувал два пъти против сделката за Брекзит на предшественичката си Тереза Мей.

“Това е забележително, не само защото в Уестминстър бунтове има често и депутатите имат право да изразяват недоволство така, като ги наказват само с плесване през ръцете или нацупване в салона за чай”, коментира Лора Кюнсберг от Би Би Си.

На практика това ще изправи страната пред предсрочни избори, тъй като той няма да може да управлява – но многобройни източници през последните седмици твърдят, че дори да има избори, те ще бъдат насрочени за след 31 октомври.

Това ще събори Джонсън от поста премиер засега, но ще прочисти партията от враждебните към него депутати и да започне кампания с демонстрация как е удържал на обещанието си.

Джонсън демонстрира твърдост и като отмени срещата си с консерватори, които обаче са против Брекзит без сделка, които искаха да обсъдят с него как партията да продължи напред.

Сред тях бе бившият финансов министър Филип Хамънд, който по-късно коментира заплахите за изключване на несъгласни депутати с думите:

“Ако е вярно, това е смайващо лицемерие: осем членове на сегашния кабинет вече са игнорирали партийните нареждания тази година. Аз искам да спазя обещанията ни от 2017 г. за “лек и уреден” изход и “дълбоко и специално партньорство” с ЕС. А не недемократичната липса на сделка”.

Сега или никога - 7 дни да бъде спрян Брекзит без сделка

© Simon Dawson, REUTERS

“Обичайно върви голямо ухажване, приятели в кабинета звънят и казват “Хайде де, подкрепи правителството, дай им още малко време.” Сега няма нищо такова. Обичайната дейност я няма. Струва ми се, че направо тласкат хората да гласуват против правителството, защото, честно казано, стратегията им е тази седмица да загубят и да тръгнат към предсрочни избори, след като са премахнали онези от нас, които не са против Брекзит, не са против напускането на ЕС, но смятаме, че това трябва да се случи със сделка”, коментира бившият правосъден министър Дейвид Гоук.

Вчера група британски депутати разпространи свой проект за закон, с който се предлага отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г.

Но двама водещи британски политически журналисти съобщиха, че премиерът е готов в сряда да обяви предсрочни избори на 14 октомври. Повече за този вариант четете тук.

Ето какво следва в идните дни.

Днес

Депутатите се връщат от лятната си почивка в Камарата на представителите в 13:30 местно време. Вероятно (но не сигурно) ще има обръщения на министрите.

Депутатите, които са против Брекзит без сделка, може да поискат извънреден дебат – ако председателят Джон Бъркоу разреши това, дебатът може да се случи днес или утре. Това е първата стъпка от предотвратяването на Брекзит без сделка. Като втора стъпка, Бъркоу ще трябва да разреши депутатите да поемат контрола над дневния ред на дебата – това решение също ще трябва да бъде подложено на гласуване.

Сряда, 4 септември

На теория правителството трябва да представи отчет за разходите си. Но ако депутатите поемат контрола, те могат да определят деня за приемане на закон, който да забрани Брекзит без сделка на 31 октомври. Възможно е той да бъде приет в рамките на ден, но правителството вероятно ще опита да попречи на това.

Четвъртък, 5 септември

Ако законът за спиране на Брекзит без сделка е вече приет от долната камара, той ще иде в Камарата на лордовете, която също трябва да го одобри, за да може той да влезе в сила. Възможно е там нарочно дебатите да бъдат забавени така, че процедурното време за гласуване да изчете.

Петък, 6 септември

Няма заседание на парламента.

Седмицата 9 – 12 септември

Не се знае в кой ден точно парламентът ще бъде разпуснат, но ще бъде в рамките на тази седмица. Ако законът против Брекзит без сделка не е преминал през двете камари и през одобрението на кралицата преди това, той няма да влезе в сила и процедурата няма да продължи през октомври.


Етикети:
Категория Брекзит, Лондон | 2019/09/03 последна редакция в 10:57 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
2887 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки