Начало Брекзит, Лондон Северна Ирландия e на път да провали споразумението за Брекзит

Северна Ирландия e на път да провали споразумението за Брекзит



Категория Брекзит, Лондон | 2018/03/01 at 9:46 AM | 162
Коментари ->> Добави Коментар

Тереза Мей планира да даде “твърд отпор” на идеята на ЕС Северна Ирландия да има специален статут

Северна Ирландия и по-конкретно съдбата ѝ след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е на път да провали сключването на споразумение между Лондон и Брюксел. Европейският съюз планира да предложи Северна Ирландия да остане в митническия съюз на Блока, както и да остане тясно свързана с правилата на единния пазар след Брекзит. Това става ясно от текста на подготвеното споразумение за Брекзит, който беше представен в сряда.



Високопоставен източник от ЕС, който е разгледал текста, е коментирал за Business Insider, че Брюксел ще предложи на о. Ирландия да се създаде „обща регулаторна зона”, която е без вътрешни граници. Това би се случило, ако британското правителство не успее да създаде работещо решение за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Негативната реакция на британския премиер Тереза Мей на оповестеното намерение на ЕС обаче не закъсня

Тя се подготвя за “твърд отпор” срещу идеята на Брюксел. Яростно реагираха и ревностните поддръжници на твърдия Брекзит в британското правителство.

Източник, близък до Даунинг Стрийт №10, каза пред The Times, че Тереза Мей ще предупреди Брюксел да не използва Брекзит да разцепи Обединеното кралство. Според същия източник британското правителство дори ще отхвърли предложението Европейският съд да може да приложи споразумението.



Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама