Щатската икономика е в рецесия от февруари

      Публикувано на Tuesday, 9 June , 2020      1176 Прегледа     
Щатската икономика е в рецесия от февруари


Американската икономика е приключила най-дългия си период на растеж в историята през февруари и е влязла в рецесия в резултат на пандемията от коронавирус.

Комитетът за наблюдение на бизнес цикъла на Националното бюро за икономически изследвания каза в изявление, че членовете му „стигат до заключението, че безпрецедентният мащаб на спада на заетостта и производството и широкият им обхват в цялата икономика са основание за определянето на този епизод като рецесия, дори и тя да се окаже по-кратка от по-ранните свивания на икономиката.
Определението беше очаквано, но забележително със своята скорост, защото идва само четири месеца след началото на рецесията.

Комитетът обикновено изчаква по-дълго време, преди да определи рецесия, за да бъде сигурен. Когато в края на 2007 г. икономиката започна да намалява, групата определи точно началото на рецесията едва година по-късно, отбелязва Ройтерс.

Но дълбочината и скоростта на този срив оставят малко място за съмнение.

„Когато решава дали да идентифицира рецесия, комитетът претегля дълбочината на свиването, продължителността му и дали икономическата активност значително намалява в икономиката. Комитетът признава, че пандемията и общественото здравеопазване са довели до спад с различни характеристики и динамика, в сравнение с предишните рецесии”, се казва в съобщението на комитета.

През първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт в САЩ пада с 4,8% годишно. Очаква се резултатът за периода от април до юни да покаже още по-лош годишен спад от може би 20% или повече.

Нивото на безработица се повиши от рекордно ниските от 3,5% през февруари, достигайки 14,7% през април и 13,3% миналия месец.

Но растежът може да се възстанови веднага след май, като е възможно да направи сегашния спад не само сред най-резките, но и сред най-кратките.

Тъй като рецесиите от Втората световна война са продължавали от 6 до 18 месеца, сегашната не може да се сравни с 43-месечния спад на Голямата депресия, започнал през 1929 г.

Въпреки че данните за спадовете, които започнаха да се натрупват през март, съперничат на някои от статистическите данни от ерата на Голямата депресия, икономистите очакват растежът да се възобнови това лято и вероятно да продължи, ако разпространението на вируса не се поднови.

„Възможно е това да е началото на възстановяването“, казва Джак Клайнхайнц, главен икономист на Националната федерация за търговия на дребно, по време на семинар за икономически перспективи, организиран от Националната асоциация за бизнес икономика. Но “има толкова много динамика”, отбелязва все пак той. „Ако имаме повторна поява на пандемията и тя се засили, има потенциал за още потапяне“ в икономическия растеж.

Скоростта на възстановяване ще бъде важна при определяне дали настоящата рецесия ще има същото трайно въздействие като миналите спадове. Рецесията от 2007 до 2009 г. например беше свързана с трайна загуба на няколкостотин хиляди работни места в производството, устойчива дългосрочна безработица и години на слаб растеж на заплатите за семействата със средни и ниски доходи.


Етикети:
Категория Бизнес, Свят | 2020/06/09 последна редакция в 8:00 PM
Източник : Економик | Снимка : Google
1177 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки