Ще бъде ли намерен компромис за реформата на Дъблинския регламент за мигрантите

      Публикувано на Wednesday, 6 June , 2018      2 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Ще бъде ли намерен компромис за реформата на Дъблинския регламент за мигрантите

  • Свят

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви пред БНР, че е оптимист за намирането на компромис за реформата на Дъблинския регламент за мигрантите в Европейския съюз в рамките на Българското председателство, което изтича този месец.

Постигнат е напредък при обсъждането на реформата в правилата за предоставяне на убежище, каза той след завършилото снощи в Люксембург двудневно заседание на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“, на което българското ротационно председателство представи компромисно предложение за реформа на европейската система за предоставяне на убежище.

„Считам, че подготвихме добра база за дискусия на срещата на лидерите в края на месеца“, каза Радев.

„Подкрепата, която получихме, увереността, че сме на прав път – това е най-важното. Защото, аз го казах и на колегите така: „Колеги, от две години работим по тези регламенти. Гражданите на ЕС искат да се чувстват по-сигурни. Повечето от вас се съгласиха, сега ви предлагаме по принцип да кажете „Да“, а ако имате някакви забележки – те са по детайлите, вероятно – сме готови да ги обсъдим“. Общата оценка беше „Да“. Има някои детайли, които сега поне не могат да бъдат решени. Европа не е същата, каквато беше през 2015 година по отношение на това, какво да прави с мигрантите. Днес сме много по-подготвени“, посочи министърът.

България предлага задължителни премествания на кандидати за убежище от едни страни в други да има само при изключителни случаи – при криза и след гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС. Предлага се също и нова система за подпомагане на страните по външните граници на ЕС, засилване на граничната охрана и бързо експулсиране на мигранти, които не получат право на убежище.

Според Австрия засилването на охраната не изчерпва проблема. Германия заяви, че страните, които приемат бежанци, трябва да носят отговорност по казуса поне 10 години. 

Според евродепутата Емил Радев Съветът на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“ е бил успешен. Той каза, че Българското европредседателство е успяло да представи компромисни решения по отношение на реформата в правилата за предоставяне на убежище, но преговорите по Дъблинския регламент вървят бавно и няма как да бъдат завършени в рамките на Българското председателството, което изтича този месец.

„По принцип много е работата, която свърши Българското председателство. Ще приключим в средата на юни преговорите по шенгенската информационна система, както и по взаимносвързаността на системите по визовия кодекс. Вече се водят разговори и по други досиета от пакета за убежища, кой може да получи международна закрила, презаселване“, каза евродепутатът.

„Но това е един много труден процес. Ние виждаме, че от 2015 г. на практика не се прилага Дъблинският регламент, виждаме, че процедурите на практика блокираха след голямата мигрантска криза и много трудно е в момента да убедим държавите-членки, а и моите колеги в ЕП за единни мерки по отношение на миграцията. Някои страни си изпатиха много”, посочи Емил Радев. 

По думите му „за две години преговори вече се е появила някаква светлина в тунела“. 

„Ние направихме много, но именно по регламента Дъблин и по предложението за регламент за процедура за предоставяне на убежища – това са разковничетата. Ние подготвихме с този съвет да се обсъдят на високо ниво тези проблеми, но оттам нататък мисля, че темата ще бъде обсъждана и по време на срещата в Залцбург през септември, в рамките на Австрийското европредседателство“, каза евродепутатът.


Категория Свят | 2018/06/06 последна редакция в 1:00 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
3 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Британската армия търси жени и чужденци
Лондон Новини от Лондон

Британската армия търси жени и чужденци

Великобритания не воюва и безработицата е ниска. Това са добри новини, но не и за въоръжените и сили.…

Как да препродатете закупения самолетен билет

Издаване на лична карта

Имам NIN, да си пускам ли UTR?

Пътни блокади и шествия в много градове на страната България

Пътни блокади и шествия в много градове на страната

Протести и блокади имаше за втора поредна неделя в много градове от страната. Стигна се и до напрежение…

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби България

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби

Не се разграничаваме от радостта след оставката на вицепремиера Валери Симеонов, разграничаваме се от тези майки, които играят…

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

161 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

39 Прегледа

New Cycle Hire Bikes

65 Прегледа

Inside The Victoria Line Depot

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве