Ще има ли в България платформа за имунизациите?

      Публикувано на Sunday, 17 January , 2021      853 Прегледа     
Ще има ли в България платформа за имунизациите?

  • България

България продължава да е на опашката по брой ваксинирани в Европа.
Ако погледнем към съседките ни – Гърция и Сърбия – те вече са готови за етапа на масова имунизация и въведоха специални платформи, в които всеки гражданин може да запази дата и час за своята ваксина.

Така целият процес е организиран и има ясна картина за това колко са желаещите да бъдат ваксинирани. Ще има ли и у нас подобна платформа за имунизации? Засега няма отговор.

22-ри сме по брой сложени ваксини в Европейския съюз. Шести от долу- нагоре. Това показват данни на Оксфордския университет.

Ако се сравним с две от нашите съседки тук ще има графика за Гърция и Сърбия с конкретните дати – ваксинирането е започнало по почти едно и също време. Но гърците се подготвят след 4 дни да приключат с първите фази и да преминат към масово ваксиниране.

Сърбите казват, че са готови от 10-ти януари. И двете съседки дават възможност на гражданите си да се регистрират в специална платформа, да изберат ваксина и да получат дата и час за ваксинация.

“Да не си представяме, че тези системи са ги направили от вчера. Сигурно са започнали да ги правят доста по-рано”, каза Пламен Цеков от Българска асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии.

Според здравния министър ние сме по-далеч от масовата ваксинация. Но ако държавата иска да има подобна система, работата трябва да започне от сега.

Пламен Цеков, Българска асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии:

“Някаква първоначална опростена версия може да се направи в рамките на няколко седмици”, каза Цеков.

Началникът на Кризисния щаб се съгласи:

“Такава платформа би била полезна”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

Но засега държавата ни има друг план.

“При масовата ваксинация се предвижда да бъдат включени много активно личните лекари. Такова решение е взето на правителствено ниво”, каза ген. Мутафчийски.

“Ако в момента направите каквато и да е система и в нея се запишат определен брой хора, само след две седмици тя няма да е същата”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Здравното министерство запазва мълчание по въпроса. Да има или да няма платформа за имунизации остава въпрос без конкретен отговор.


Етикети:
Категория България, Здраве | 2021/01/17 последна редакция в 2:00 PM
Източник : БНТ | Снимка : Google
854 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки