Ще помогне ли на длъжниците Законът за личния фалит

      Публикувано на Friday, 21 May , 2021      891 Прегледа     
Ще помогне ли на длъжниците Законът за личния фалит


За приемане на Закон за личния фалит се говори отдавна, но такъв все още не е приет в България.
Според адвокат Росен Димитров, ако се съди по наблюдението на обществените настроения, преобладава мнението за нужда от такъв закон.

Много хора виждат в личния фалит спасение и възможност за ново начало – затова критикуват властите, че България е единствената страна без такъв закон, което означава, че не се полага достатъчна грижа за хората, попаднали в затруднение и ситуация на нужда от личен фалит.

Ето какво пише в последния вариант на Закон за личения фалит, внесен в Народното събрание на 29 октомври 2020 г. от група народни представители от ВМРО.

Името на закона не е „Закон за личния фалит“, а „Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност“.

Предмет на този закон е защита на добросъвестни лица, намиращи се в неплатежоспособност, негова цел е защитата на права и интереси на такива лица, преодоляване на състоянието им на неплатежоспособност и справедливо удовлетворяване на техните кредитори.

Първият принцип на проекта е публичност

Според проекта на Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност първият принцип е публичност. Следващите принципи са добросъвестност, зачитане право на труд и достоен живот, баланс на интереси на длъжник и кредитор бързина и ефективност.

Защита могат да получат физически лица, които не могат да изпълнят свои задължения в продължение на най-малко три месеца на стойност не по-малко от пет минимални работни заплати. Защита може да се получи за задължение до 200 000 лева, но само след като длъжникът предостави на кредиторите си цялото имуществено и бъдещите си доходи за пет години.

Защита само за добросъвестни длъжници

Силно внимание заслужава и това, че защита може да получи само добросъвестен длъжник. Какво означава длъжникът да е добросъвестен, тоест ако не е предизвикал неплатежоспособността със свои умишлени действия или престъпление. Длъжникът трябва да не е получавал доход за последните 5 /пет/ години, не е открил свое имущество и не е създавал пречки за кредиторите.

Съгласно закона (както и при други такива закони по света) се създава Централен електронен регистър на неплатежоспособните. В него се вписват лицата, които са неплатежоспособни или са били неплатежоспособни в миналото. В този регистър, освен името на длъжника, се вписва и цялото имущество на длъжника, и списък на кредиторите му. Този регистър е публичен, което значи, че всеки ще може да провери дали определено лице е неплатежоспособно.

Съдебно дело за обявяване на личен фалит

За да бъде обявена неплатежоспособност за определено лице се минава през съдебна процедура. Съдебното производство по обявяването на личен фалит – наречено защита при неплатежоспособност се развива пред Районен съд. В делото длъжникът декларира всички свои банкови сметки, пари, вещи – включително книги, авторски права. Декларира всичко получено за последните три години, както и всичките си кредитори. Ако са налице условията за неплатежоспособност на длъжника, съдът го обявява за такъв. Важно следствие на съдебното решение, с което се обявява личния фалит на длъжника, е назначаването на надзорен орган на длъжника.

Кой и как ще надзирава фалиралия длъжник

Последица от фалита, че ще има контрол върху действията на длъжника от друг, който ще следи действията му. Ако длъжникът има повече кредитори (както ще е в масовия случай) контрольорите-надзорници на длъжника може да стигнат 5 /пет/ члена.

След приключване на гореописаните действия имуществото на длъжника се осребрява и продава. Парите на длъжника постъпват по открита сметка в полза на кредиторите. Последните се уведомяват чрез съобщение в централния регистър на фалиралите длъжници. След изтичане на пет години (общата погасителна давност е такава) от фалита се погасяват всички задължения на длъжника и той се заличава от регистъра.

Закон за личния фалит – ще има ли желаещи да фалират

Неизчерпателният анализ на закона, описан по-горе, според адвокат Росен Димитров, означава, че предложеният Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност в случай, че бъде приет, ще бъде „мъртъв“ закон. И не само този закон. Ще е така, дори да бъде изменен драстично и пропуските му бъдат изчистени, смята юристът.

Ще има ли очакваното ново начало

Според адвокат Димитров никой няма иска да фалира или казано иначе да бъде обявен на неплатежоспособен и вписан в публичен регистър, че е такъв.

„Демонстрираните по форуми желания на длъжниците да фалират лично и да започнат нов живот ще се изпарят. Желаещите да фалират ще бъдат ще бъдат първите, които ще се обявят против това. Както обичайно ще обвиняват други, ще твърдят, че са ограбени и е станало по-лошо“, посочва юристът.

Защо никой няма да иска да фалира

Никой няма да иска да фалира защото никой няма иска това да е известно на всички. Няма длъжник, който да иска да е вписан в публичен регистър, до който всеки има достъп. Не е тайна, че у нас преобладават длъжници, които демонстрират добро финансово и имуществено състояние, но са безработни, безимотни и/или болни и инвалиди, или всичко изброено. Желанието на всички хора (особено у нас) е да бъдат възприемани от околните като добре устроени финансово, заможни и живеещи добре.

„Някой представя ли си вписан в регистъра фалирал длъжник да се тагне във фейсбук от екскурзия в чужбина? Напълно реално е и често се случва да виждаме приятели, и познати на прекрасни места по света, пищни маси, молове, и т.н. Мислимо ли е такива хора, а и такива, които не демонстрират живота си публично в социалните мрежи, да искат името им да е в регистъра на фалиралите? В момента имам клиенти, които са масово недоволни от това, че ги уведомяват за заведените срещу тях дела по месторабота. Хората ги е срам останалите да разберат, че са съдени или имат дълг. Считат това за неудобно, каквото и е, и че ги принизява в очите на колегите им. Как тези хора да искат да фалират“, посочва адвокат Росен Димитров.

Източник: Блогът на Адвокат Димитров


Етикети:
Категория България, Полезно | 2021/05/21 последна редакция в 9:00 AM
Източник : Темида ТВ | Снимка : Google
892 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки