Начало Свят Ще проверяват кандидатите за US виза и в социалните мрежи

Ще проверяват кандидатите за US виза и в социалните мрежиКатегория Свят | 2018/03/31 at 11:00 AM | 94
Коментари ->> Добави Коментар

Федералните власти в САЩ предлагат да се събират данни за използваните самоличности в социалните мрежи на почти всеки, желаещ да влезе на американска територия.

Мярката представлява сериозно увеличение на информацията, която се иска от кандидатите за виза за САЩ и е представена от Държавния департамент, предаде “Дарик”, като цитира Ройтерс.Предложената мярка, която трябва да мине през одобрение от Административно-бюджетното управление към Белия дом,

предвижда повечето кандидати за виза – както имигранти, така и неимигранти, да попълват формуляр с всички свои самоличности в социалните мрежи, които са използвали през последните пет години.

Информацията ще се използва, за да бъдат проверявани те самите и самоличността им, като от това ще бъдат засегнати по около 14.7 млн. души годишно.

Досега, според въведените през май 2017 г. правила, служителите в консулските служби имаха указания да събират данни за самоличностите в социалните мрежи само ако решат, че “подобна информация е необходима, за да се потвърди самоличността, или че е необходима с цел извършване на по-щателна проверка от гледна точка на националната сигурност”.

Държавният департамент заяви, че по-строгият режим на проверки ще важи само за тези,

“за които е преценено, че е нужно да преминат през по-задълбочена проверка за тероризъм или други неприемливи за издаване на виза обстоятелства, свързани с националната сигурност”.

Предложената мярка беше публикувана във Федералния регистър. Сега има 60-дневен срок за обществено обсъждане, след който тя да бъде приета или отхвърлена от Административно-бюджетното управление.

Мярката е в съответствие с обещанието на президента Доналд Тръмп да въведе изключително засилен режим на проверки на чужденците, които влизат в САЩ, за да се попречи на извършването на терористични актове.

При одобряване на новия режим от кандидатите ще се иска и да попълнят използваните през последните пет години от тях телефонни номера, адреси на електронна поща, както и информация за пътуванията си в чужбина. Ще се иска и да посочат били ли са депортирани или експулсирани от дадена страна, както и дали техни роднини са участвали в терористична дейност, заявиха от Държавния департамент.

Подобна информация няма да се иска рутинно от повечето кандидати за визи за дипломатически и официални цели.Етикети: # # #

Категория Свят | 2018/03/31 at 11:00 AM
95 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : сега | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама