Начало Свят Шотландия губи по 16 млрд.£ на година от Брекзит

Шотландия губи по 16 млрд.£ на година от БрекзитКатегория Свят | 2018/01/17 at 9:00 AM | 108
Коментари ->> Добави Коментар

Икономиката на Шотландия е изправена пред ежегодни загуби в размер на 16 милиарда британски лири заради излизането на Великобритания от ЕС.

Това става ясно от прогнози на шотландското правителство, цитирани от “Гардиън”.В новия анализ се предупреждава, че “твърд” Брекзит, при който Великобритания ще разчита само на правилата на Световната търговска организация, ще струва 12,7 милиарда лири на Шотландия и ще причини реален спад на доходите на домакинствата с 9,6% или 2 263 британски лири на глава от населението.

Ако Великобритания остане в ЕС, икономиката й ще нарасне с 2,4%. Този ръст ще прибави 3,6 милиарда лири към икономиката на Шотландия, става ясно от анализа.

Решението за излизане от съюза ще струва 16 милиарда лири на Шотландия, което е повече от 10% от БВП на страната.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че докладът показва, че Великобритания трябва да остане част от единния пазар, но тя добави, че правителството й предпочита пълно членство в Европейския съюз.

Въпреки растящата подкрепа за втори референдум за ЕС, първият министър подчерта, че най-голямата възможност за предотвратяване “твърд” Брекзит идва от коалицията от опозиционни партии и анти-Брекзит консерватори, които подкрепят членството в единния пазар.

Анализът включва три сценария и потенциалното им влияние върху икономиката: оставане в единния пазар, сключване на споразумение за свободна търговия като това между Канада и ЕС и връщане на основните правила на СТО. Стърджън предупреди, че всички варианти ще засегнат икономиката.

Членство в единния пазар ще доведе до 2,7% намаляване на БВП (688 паунда по-малко на глава от населението), със споразумение за свободна търговия се предвижда 6,1% спад ( 1 610 лири на глава от населението) и с правилата на СТО БВП ще се свие с 8,5% (2 263 лири по-малко на човек).Етикети: # # # #

Категория Свят | 2018/01/17 at 9:00 AM
109 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Пари | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама