Шотландия губи по 16 млрд.£ на година от Брекзит

      Публикувано на Wednesday, 17 January , 2018      25 Прегледа      Коментари Добави коментар
Шотландия губи по 16 млрд.£ на година от Брекзит


Икономиката на Шотландия е изправена пред ежегодни загуби в размер на 16 милиарда британски лири заради излизането на Великобритания от ЕС.

Това става ясно от прогнози на шотландското правителство, цитирани от “Гардиън”.

В новия анализ се предупреждава, че “твърд” Брекзит, при който Великобритания ще разчита само на правилата на Световната търговска организация, ще струва 12,7 милиарда лири на Шотландия и ще причини реален спад на доходите на домакинствата с 9,6% или 2 263 британски лири на глава от населението.

Ако Великобритания остане в ЕС, икономиката й ще нарасне с 2,4%. Този ръст ще прибави 3,6 милиарда лири към икономиката на Шотландия, става ясно от анализа.

Решението за излизане от съюза ще струва 16 милиарда лири на Шотландия, което е повече от 10% от БВП на страната.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че докладът показва, че Великобритания трябва да остане част от единния пазар, но тя добави, че правителството й предпочита пълно членство в Европейския съюз.

Въпреки растящата подкрепа за втори референдум за ЕС, първият министър подчерта, че най-голямата възможност за предотвратяване “твърд” Брекзит идва от коалицията от опозиционни партии и анти-Брекзит консерватори, които подкрепят членството в единния пазар.

Анализът включва три сценария и потенциалното им влияние върху икономиката: оставане в единния пазар, сключване на споразумение за свободна търговия като това между Канада и ЕС и връщане на основните правила на СТО. Стърджън предупреди, че всички варианти ще засегнат икономиката.

Членство в единния пазар ще доведе до 2,7% намаляване на БВП (688 паунда по-малко на глава от населението), със споразумение за свободна търговия се предвижда 6,1% спад ( 1 610 лири на глава от населението) и с правилата на СТО БВП ще се свие с 8,5% (2 263 лири по-малко на човек).

Етикети:
Категория Свят | 2018/01/17 последна редакция в 9:00 AM
Източник : Пари | Снимка : Google
26 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки