Силата на мозъка: как да го предпазим от бъдещи заболявания

      Публикувано на Friday, 6 November , 2020      1123 Прегледа     
Силата на мозъка: как да го предпазим от бъдещи заболявания

  • Здраве

Телата ни не са създадени да бъдат вечни и колкото повече време минава от живота ни, толкова по-ясни са признаците на стареене.

Тялото ни външно се изменя и това е съвсем видима промяна, но не така видим е процесът на остаряване при мозъка.
Начинът ни на живот безспорно оказва влияние върху състоянието на мозъка, но това се усеща на по-късен етап в живота ни, когато нещата са почти необратими.

Новите научни твърдения по темата обобщават, че ние не сме резултат само на гените, но и че можем да влияем на продължителността на живота и неговото качество чрез действията и изборите си. Така, както полагаме грижи за външния ни вид и се опитваме да забавим стареенето чрез различни естетични методи, същите усилия и дори по-големи, би трябвало да полагаме и за здравето на мозъка.

На семинар, организиран от Женското Алцхаймер движение в САЩ, на който са присъствали невролози и експерти в областта на здравето на мозъка, са коментирани начините, чрез които можем да поддържаме мозъка и да го предпазим от бъдещи увреждания и заболявания.

Това са техните основни препоръки, които да следваме всеки ден за здрав и добре функциониращ мозък.

Пийте вода с по-добро качество

Мозъкът е 80 процента вода и затова дехидратацията му е сериозен проблем. Според д-р Лиса Москони, автор на книгата „Brain Food“, цитирана от Livestrong.com, дори само 2% загуба на вода може да доведе до неврологични симптоми като замъгляване, умора, замаяност и объркване.

„Изследванията показват, че дехидратацията буквално кара мозъка да се свие“, казва тя. „И това се случва на всеки, независимо дали сте на 20 или 90.“

Зад това твърдение стои науката – минералите, които се разтварят във водата като натрий, хлорид, калий, калций и магнезий, образуват електрически заредени електролитни части, наречени йони, които спомагат да хидратираме мозъка. Тази високоминерализирана вода се нарича твърда вода и се открива например в Италия, където д-р Москони е израснала.

„В Италия всеки пие твърда вода. В Щатите повечето хора пият пречистена вода, дестилирана вода, сода и зелцер, но тези напитки не са същите като водата. Те не съдържат минералите и веществата, от които тялото и специално мозъкът, се нуждаят, за да са хидратирани.“

Правете тренировки, които ви карат да мислите

Това, че не виждаме мозъка си така, както наблюдаваме тялото си и неговата форма, не означава, че не бива да го тренираме. Хората ходят на фитнес, за да имат здрави и красиви тела, да им се радват. Също толкова важно е обаче мозъкът ни да е здрав и в добра кондиция.

Това означава, че следващия път, когато извършвате физическа тренировка, не бива да правите упражненията механично, а да изградите програма в ума си кое упражнение след кое следва, как ще ви помогне да оформите фигурата си, какви ще са ползите за тялото от него. Мозъчната активност трябва да е в синхрон с физическата, за да поддържате и тяло, и ум в кондиция.

Друг вариант е, когато извършвате някое рутинно упражнение, да го измените леко, да го направите под друг ъгъл, защото така отново натоварвате мозъка да конфигурира нова позиция и да бъде активен.


Етикети:
Категория Здраве | 2020/11/06 последна редакция в 5:30 PM
Източник : | Снимка :
1124 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки