Сиренето ще стане лукс във Великобритания след Брекзит

      Публикувано на Monday, 15 October , 2018      218 Прегледа     
Сиренето ще стане лукс във Великобритания след  Брекзит

  • Лондон

Твърд Брекзит ще има катастрофално въздействие върху млечната промишленост


Маслото, киселото мляко и йогурта, сиренето и кашкавалът могат да станат “лукс” в Обединеното кралство след Брекзит, установи нов доклад. Митата, допълнителните закъснения на границата и засилените проверки могат да поставят “британските потребители, изправени пред дилемата на млечните продукти”, предупреди London School of Economics в доклад, цитиран от “Евронюз”.Според доклада, поръчан от млекопреработвателната компания Arla Foods, твърд Брекзит, при който Обединеното кралство напуска митническия съюз на ЕС и единния пазар, ще има “катастрофално въздействие върху млечната промишленост в страната и нейните потребители”.

При по-“мек” вариант за напускане на ЕС, също ще има затруднения, тъй като Великобритания има вторият най-голям търговски дефицит на млечни продукти в света – до 16%, като 98% от вноса на млечни продукти произхожда от ЕС.


“Тази голяма зависимост от вноса от ЕС означава, че всички проблеми на границата след Брекзит и недостигът на кадри в ключови области вероятно ще имат значително и предимно отрицателно въздействие върху вътрешния пазар под формата на недостиг на продукти и значително по-високи цени “, каза Аш Амирахмади, управляващ директор за Великобритания в Arla Foods UK.


Според доклада Брекзит може да доведе до следните допълнителни разходи:

  • Допълнителен седем минутен период на изчакване при пристанищата на Обединеното кралство за митническа инспекция ще струва още 111 паунда (125 евро) на контейнер;
  • Правилата за сертификатите за произход могат да добавят 48 евро;
  • Ветеринарните проверки струват около 56 евро на пратка;
  • Цената на труда: Службата за митническа декларация на Великобритания, предназначена да обработва само 150 милиона декларации годишно, ще трябва да се справи с 250 милиона след напускането на ЕС, докато работното натоварване на ветеринарите на границата се очаква да се увеличи с 372%.

Освен тези изброени фактори, вносът ще се обложи и с мита


В момента митата за износ на сирене от ЕС варират от 19% за пармезан и кантал до 68% за незряло или необработено сирене със съдържание на мазнини над 40%

Етикети:
Категория Лондон | 2018/10/15 последна редакция в 7:00 PM
Източник : economic.bg | Снимка : pixabay
219 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки