Словесна схватка Стармър-Джонсън: Кой контролира борбата с Covid-19

      Публикувано на Wednesday, 3 June , 2020      2065 Прегледа     
Словесна схватка Стармър-Джонсън: Кой контролира борбата с Covid-19

  • Коронавирус

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е много горд от начина, по който правителството се справя с коронавируса.

Това стана в парламента по време на отговорите на премиера на въпроси на депутати, след като лидерът на най-голямата опозиционна Лейбъристка партия Киър Стармър на няколко пъти постави под въпрос качествата му на ръководител.
Словесната схватка в парламента бе очаквана, тъй като и Джонсън и Стармър вече си бяха разменили любезности в пресата и лидерът на лейбъристите не губи време този път пряко да се обърне към премиера:

„Прочетох днес, че премиерът е решил да поеме директен контрол в отговор на вируса. Логичният въпрос е кой тогава досега пряко контролираше вируса“, попита Стармър и критикува Джонсън, че продължава с празните обещания, без да се ангажира сериозно.

В познат стил Борис Джонсън отхвърли обвиненията, като заяви, че напълно контролира всичко е и горд със свършената работа, а по повод на казаното, че общественото доверие в премиера сериозно продължава да пада, отговори:

„Наистина не виждам целта на безкрайните нападки по отношение на общественото доверие“.

И от своя страна Джонсън обвини Стармър в опит да отвлича вниманието на хората от ясните послания на правителството и че не сътрудничи.

Киър Стармър

Киър Стармър

В целия поток от обвинения и контраобвинения премиерът все пак заяви твърдото си намерение да се продължава с активното тестване – в момента се извършват по 200 000 теста дневно – и усъвършенстване на системата за контактно проследяване.

Стармър изслушва изказване на Джонсън в парламента

Стармър изслушва изказване на Джонсън в парламента

В Камарата на общините бе повдигнат още един от наболелите въпроси – този за 14-дневната карантина на влизащите в страната от 8 юни.

Повдигна го лично предшественичката на Борис Джонсън – Тереза Мей, която заяви, че международното въздухоплаване е необходимо за търговията и без него няма да има глобална Великобритания и че вместо правителството да налага мерки за затварянето на страната от останалия свят, е по добре да оглави международните усилия за изработване на надеждна система за тестване по летищата, за да се спасят работни места и Великобритания да остане отворена за света.

По-късно в парламента министърът на вътрешните работи Прити Пател оповести и разясни мярката, като отбеляза, че в карантината ще бъдат правени много малки изключения.

Недоволството срещу мярката обаче е голямо, тъй като става в момент, когато Европа се отваря, както и заради това, че не е била наложена когато трябва. 

Във Великобритания с новите 215 починали за последното денонощие общият брой на жертвите с Covid-19 наближава 39 600 души.


Етикети:
Категория Коронавирус, Лондон | 2020/06/03 последна редакция в 7:54 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
2066 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки