Собственикът на British Airways превръща Мадрид в основен летищен хъб в Европа

      Публикувано на Tuesday, 5 November , 2019      1642 Прегледа     
Собственикът на British Airways превръща Мадрид в основен летищен хъб в Европа

  • Лондон

Компанията-майка на British Airways и на испанската авиокомпания Iberia, International Airlines Group, придобива Air Europa за 1 млрд. евро на фона на усилията си за отваряне на южноамериканския трансатлантически пазар и превръщането на Мадрид в следващия летищен хъб в Европа, съобщава Financial Times.
Сделката беше незабавно критикувана от главния изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри, който заяви:

„Мисля, че това е добра сделка за IAG, за (нейния главен изпълнителен директор) Уили Уолш. Но смятам, че това е лоша сделка от гледна точка на конкуренцията“.

IAG съобщи в комюнике, че е сключила кешова сделка за испанската авиокомпания, която предлага местни и международни полети до 69 дестинации с флотилията си от 66 самолета, включително маршрути на дълги разстояния до Северна и Южна Америка.

Базираната в Лондон компания смята, че сделката ще утвърди Мадрид като едно от водещите летища в Европа, което може да се конкурира с Амстердам, Франкфурт, „Хийтроу“ в Лондон и Париж.

Тя също така ще прибави нови маршрути до Латинска Америка и карибския пазар и ще предостави на IAG дял от 26% от пазара на полети между Европа и Латинска Америка спрямо сегашния от 19 на сто.

Сделката се случва след осуетяването тази година на предишен опит на IAG да разпери крилата си в Южна Америка, когато Чилийският върховен съд не разреши предложеното съвместно дружество с American Airlines и авиокомпанията Latam, чиято централа се намира в Чили.

„IAG се нуждаеше от път за засилване на присъствието си в Латинска Америка, след като съвместното дружество с Latam се натъкна на проблеми“, отбелязват анализатори от компанията Bernstein.

Уолш съобщи, че моментът на сключване на сделката с Air Europa – малко повече от месец след като американската авиокомпания Delta плати 1,9 млрд. долара за 20-процентен дял от Latam – е съвпадение. „Това са напълно независими решения, които случайно са взети почти по едно и също време“, заяви той.

Книжата на листнатата в Лондон компания поскъпнаха с близо 2% и достигнаха шестмесечен връх в началото на търговията в Европа.

Air Europa ще се присъедини към нарастващия брой авиокомпании, притежавани от IAG, сред които са ирландската Aer Lingus и нискотарифните Vueling и Level. Миналата седмица авиокомпанията обяви спад на печалбата си и посочи като причини за слабите резултати първата стачка на пилотите в историята си и растящите разходи за гориво.

„Продължаваме да вярваме, че има възможност за още по-голяма консолидация в Европа и това е следващата стъпка“, заяви Уолш.

Първоначално брандът Air Europa ще бъде запазен и ще се управлява като отделна част от Iberia.

С течение на времето обаче се очаква IAG да намали броя на брандовете, опериращи в Испания, каза Уолш.

Сделката, която е финансирана с външен дълг, трябва да бъде финализирана през второто полугодие на 2020 г., ако бъде одобрена от регулаторите.


Етикети:
Категория Лондон | 2019/11/05 последна редакция в 7:08 AM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
1643 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки