Сок от моркови – необходимост за подобряване на зрението

      Публикувано на Thursday, 3 June , 2021      2628 Прегледа     
Сок от моркови – необходимост за подобряване на зрението


Морковите (Daucus carota) са едни от най-популярните и хранителни зеленчуци

По-малките и ранни висококачествени сортове се отглеждат за консумация от хора, докато видовете с големи корени се отглеждат за храна на животни. Морковът, който познаваме днес е получен от сорт див морков, който е бил наричан „Дантелата на кралица Анна“. Той е един от най-неприятните бурени, с които човек трябва да се бори, особено в запустелите полета.
Морковите могат да се групират в шест сорта в зависимост от формата и големината на корените

 1. Френски ранен малък рог“ е най-малкият и ранен сорт, който се отглежда. Коренът е почти толкова дебел, колкото и дълъг. Има златист оранжево-червен цвят.
 2. Биволско сърце“ е с една трета по-дълъг, отколкото широк и постепенно се заостря към върха. Цветът е оранжево-червен.
 3. Сортът „Шантене“ е най-важният за консервната промишленост.
 4. Малък Денвър“ достига до осемнадесет сантиметра на дължина, като в днешно време не се използва много.
 5. Сортът „Нантски“ е идеален за консумация в прясно състояние . На дължина достига до двадесет сантиметра и има цилиндрична форма. Той има по-високо съдържание на захар, отколкото другите сортове. Цветът му е оранжево-червен.
 6. Сортовете „Хъчисън“, „Император“, „Стриймлайнър“ са дълги и тънки. Средната им дължина е 28 сантиметра и имат много високо качество.

Един морков с дължина осемнадесет сантиметра и диаметър около три сантиметра съдържа следните хранителни съставки: 27 мг калций, 26 мг фосфор, 0.5 мг желязо, 34 мг натрий, 246 мг калий, 7 930 IU витамин А, малки количества витамин В-комплекс и 6 мг витамин С.

Проблеми с кожата

Много тийнейджъри и млади хора се притесняват от пъпки, прекалено светла или тъмна кожа. По-възрастните пък могат да бъдат засегнати от по-сериозни проблеми с кожата като циреи, абсцеси. Дори и без тези заболявания често кожата е груба, суха и грапава. Всички тези проблеми се дължат основно на лош хранителен режим и лоши навици (пушене, алкохолизъм, пристрастеност към лекарства и наркотици).

Резултатът от тях е повишаване на киселинността в кръвта. Сокът от моркови е достатъчно богат на калий, за да неутрализира излишните киселини, а и съдържа голямо количество витамин А, което да помогне на черния дроб да отстрани токсините от организма.

Натрупване на тежки метали

Повечето от нас са изложени от опасността от натрупване на тежки метали, защото те се съдържат във въздуха, който дишаме, водата, която пием и обработваните с пестициди зеленчуци, с които се храним. Други източници могат да бъдат съдовете, в които приготвяме храната си.

Кожна туберкулоза

Хроничната кожна туберкулоза е възпалително заболяване, което може да разруши съединителната тъкан в тялото, вкл. и тъканите на ставите, кожата, мускулите, нервната система. Това е една необичайна форма на артрит, която засяга главно жените. Това заболяване може да бъде лекувано с големи количества витамин А, минерални соли и естествени въглехидрати.

Сокът от моркови отговаря напълно на тези критерии.


10 по-важни причини за честа консумация на моркови

 • Подобряват зрението
  • Морковите съдържат бета каротин, който се превръща във витамин А. Витамин А пък е важен за цялостното здраве на очите.Детоксикират тялотоМорковите са богати на антиоксиданти, които премахват от организма нежеланите токсини.
 • Подпомагат отслабването
  • Антиоксидантите в морковите предотвратяват развитието на нежелани телесни мазнини. Освен това морковите съдържат малко калории.
 • Регулират правилното движение на червата
  • В морковите има много фибри, които са полезни за храносмилателната система. С тяхна помощ червата работят добре и по този начин се предотвратява развитието на хронични проблеми като запек, например.
 • Защитават организма от стареене
  • Антиоксидантните свойства на моркова забавят стареенето на клетъчно ниво.
 • Поддържат кожата здрава
  • Витамин А и антиоксидантите, съдържащи се морковите, защитават, възстановяват и подхранват кожата.
 • Грижат се за оралното здраве
  • Морковите предпазват венците и зъбите, като ги поддържат чисти. Морковите стимулират производството на слюнка, която регулира нивата на киселинност и по този начин се намалява натрупването на бактерии в устата. Също така морковите съдържат минерали за по-здрави зъби.
 • Борят се с инфекциите
  • Kонсумацията на повече моркови засилва имунната система, като по този начин организмът става защитен срещу инфекции и различни видове заболявания.
 • Намаляват риска от рак
  • Морковите съдържат фалкаринол – важно противораково съединение. Консумацията на моркови премахва бактериите, като по този начин се елиминира анормалната тъкан и натрупването на свободни радикали.
 • Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания
  • Високото ниво на каротеноиди в морковите намалява риска от сърдечни заболявания.

Може да се харесате ощеЕтикети:
Категория Здраве | 2021/06/03 последна редакция в 3:00 PM
Източник : Светла Дончева | Снимка : pixabay.com
2629 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки