Социален бюджет 2021: минимална пенсия 300 лв., минимална заплата 650 лв.

      Публикувано на Monday, 19 October , 2020      1646 Прегледа     
Социален бюджет 2021: минимална пенсия 300 лв., минимална заплата 650 лв.

  • Бизнес

От 1 януари минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лева, а максималната да бъде 1440 лева, вместо сегашните 1200.
 Всички пенсии да бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило от 1 юли 2021.

Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, съобщи бТВ, позовавайки се на проектодокумента, чието официално приемане от правителството, а след това внасяне в парламента, предстои.

По-рано днес част от идеите бяха анонсирани от социалната министърка Деница Сачева.

Спазено е и обещанието до март, тоест до времето, когато трябва да бъдат редовните парламентарни избори, да се запази помощта от по 50 лв. за пенсионерите. Тя бе отпусната първоначално като помощ в условията на коронапандемията. Разчети за помощ за след редовни избори няма.

В проекта на бюджета на ДОО (или един от двата т.нар. малки бюджети на държавата за догодина – б.р.) е предвидено още увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв.. Това се предлага да е и размерът на минималната работна заплата догодина – 650 лв., става ясно от проекта.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Няма да се вдига и максималният осигурителен доход – той остава 3000 лв.

Правителството предвижда още увеличение на минималния дневен размер на обезщетението за безработица от 1 януари 2021 г. – 12 лв.. Максимумът остава 74,29 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете през вторага година след раждането му – 380 лв.  (последното всяка година е дискусионно, защото настояването е обезщетението за вторага година майчинство да е равно на минималната заплата – б.р.)


Етикети:
Категория Бизнес, България | 2020/10/19 последна редакция в 2:30 PM
Източник : | Снимка :
1647 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки