Срещата Тръмп – Юнкер: Кой престъпи червената линия

      Публикувано на Saturday, 28 July , 2018      15 Прегледа      Коментари Добави коментар
Срещата Тръмп – Юнкер: Кой престъпи червената линия

  • Свят

За хората, които познават политиката от двете страни на Атлантика, начинът по който пресата в Европа и България отрази срещата на Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер напомни следния виц:

Роналд Рейгън и Леонид Брежнев си устроили състезание по бягане и Рейгън, като по-спортна натура, изпреварил Брежнев. Тогава от “Правда” отразили събитието приблизително по следния начин: “Нашият генерален секретар на ЦК другарят Леонид Брежнев завоюва почетното второ място, докато неговият съперник, президентcj на Съединените Американски Щати Роналд Рейгън, успя да се класира едва предпоследен.”

Заглавия като “Тръмп отстъпи пред ЕС” и “Юнкер победи, няма да има търговска война” показаха излишна и пресилена тенденциозност, каквато сигурно самият Юнкер не би окуражил.

Разговорът във вторник беше най-напред съвсем общ. Изходът му бе положителен и сега дипломати и експерти от двете страни ще могат да започнат постепенно да реализират на практика демонстрираната политическа воля.

Второ, в последните месеци Тръмп няколко пъти призова европейските си партньори да се свалят митата и да се премахнат субсидиите, ако Брюксел, Париж и Берлин искат наистина свободна търговия. В този смисъл, постигнатото съгласие, че трябва да се свалят митата за индустриални стоки и храни изцяло следва линията на американския президент. Тази линия впрочем е дългогодишен императив за Вашингтон, още от времето когато започнаха преговорите за Трансатлантическото търговско партньорство. ЕС имаше проблеми с намирането на вътрешен консенсус за ратификацията му, а не САЩ.

Напротив, Юнкер бе основателно разкритикуван в Брюксел, че е престъпил червена линия в договорките с Тръмп.

Депутатката Мариете Шааке от групата на АЛДЕ в ЕП заяви, че Юнкер се е огънал, защото се съгласил да поеме ангажименти свързани с вноса на втечнен природен газ и соя от САЩ, при положение че не е получил категорично обещание от Тръмп за сваляне на американските мита върху стоманата, от които и произлезе целия проблем първоначално.

Още повече, дългогодишна червена линия за ЕС e, че свалянето на търговски бариери може да става само чрез всеобхватни споразумения, а не “на парче” и второ, никога няма да се случва под натиск – според Шааке, Юнкер е поставил опасен прецедент, като е направил отстъпки под натиск.

На този етап, Тръмп записва само позитиви на своя сметка. За него беше важно (1) да намери пазар за нарастващия добив на природен газ в Америка и (2) да компенсира за китайските санкции върху соята, които негативно афектират именно щати, които са гласували за Тръмп на изборите.

Етикети:
Категория Свят | 2018/07/28 последна редакция в 11:00 AM
Източник : Вести | Снимка : Google
16 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки