Статуя на вавилонско божество издигнаха в Лондон

      Публикувано на Friday, 30 March , 2018      27 Прегледа      Коментари Добави коментар
Статуя на вавилонско божество издигнаха в Лондон

  • Лондон

Статуя от метални кутии на вавилонския бог Ламасу, считан за покровител на хората, беше издигната на площад “Трафалгар” в центъра на Лондон.

Това е акция против войната и унищожаването на културното наследство.

Скулптурата изобразява божеството с глава на човек, тяло на бик и крила на орел и е висока 4,5 метра. Тя е дело на американеца Майкъл Раковиц и е изработена от разноцветни кутии от иракски сироп от фурми.

Изборът на материала не е случаен – в някои части на Ирак фурмите се приемат за символ на надеждата.

“Те се поставят в устата на новородените бебета, за да им подсладят живота.
В Ирак беше разрушена не само индустрията за преработване на фурми, която някога е била важна за държавата толкова, колкото пурите за Куба, но и културното наследство, околната среда и най-вече живота на хората”, каза скулпторът.

Оригиналната статуя на Ламасу, чиято възраст беше почти 3 хиляди години, беше унищожена в Ирак от членове на Ислямска държава през 2015 г. Същата съдба имаха и много други произведения на културното наследство на държавата.

Творбата на американския скулптор Майкъл Раковиц спечели правото да заеме четвърия постамент на площада “Трафалгар”, на който от 1999 г. са показвани последователно 12 съвременни произведения на изкуството.

Международният конкурс се провежда на всеки две години.

Статуята на Ламасу ще бъде изложена до 2020 г. в центъра на Лондон. По думите на кмета на града Садик Хан, всеки ден произведението виждат около 40 хиляди души.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/03/30 последна редакция в 2:00 PM
Източник : Дир | Снимка : Google
28 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки