Начало Лондон Статуя на вавилонско божество издигнаха в Лондон

Статуя на вавилонско божество издигнаха в ЛондонКатегория Лондон | 2018/03/30 at 2:00 PM | 87
Коментари ->> Добави Коментар

Статуя от метални кутии на вавилонския бог Ламасу, считан за покровител на хората, беше издигната на площад “Трафалгар” в центъра на Лондон.Това е акция против войната и унищожаването на културното наследство.

Скулптурата изобразява божеството с глава на човек, тяло на бик и крила на орел и е висока 4,5 метра. Тя е дело на американеца Майкъл Раковиц и е изработена от разноцветни кутии от иракски сироп от фурми.

Изборът на материала не е случаен – в някои части на Ирак фурмите се приемат за символ на надеждата.

“Те се поставят в устата на новородените бебета, за да им подсладят живота.
В Ирак беше разрушена не само индустрията за преработване на фурми, която някога е била важна за държавата толкова, колкото пурите за Куба, но и културното наследство, околната среда и най-вече живота на хората”, каза скулпторът.

Оригиналната статуя на Ламасу, чиято възраст беше почти 3 хиляди години, беше унищожена в Ирак от членове на Ислямска държава през 2015 г. Същата съдба имаха и много други произведения на културното наследство на държавата.

Творбата на американския скулптор Майкъл Раковиц спечели правото да заеме четвърия постамент на площада “Трафалгар”, на който от 1999 г. са показвани последователно 12 съвременни произведения на изкуството.

Международният конкурс се провежда на всеки две години.

Статуята на Ламасу ще бъде изложена до 2020 г. в центъра на Лондон. По думите на кмета на града Садик Хан, всеки ден произведението виждат около 40 хиляди души.Етикети: # # #

Категория Лондон | 2018/03/30 at 2:00 PM
88 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дир | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама