Стопанската камара и общинските болници призовават за радикални промени в системата

      Публикувано на Wednesday, 11 November , 2020      684 Прегледа     
Стопанската камара и общинските болници призовават за радикални промени в системата


Последните промени в Закона за лечебните заведения допълнително затрудняват работата на общинските болници, защото поставят изискване директорите им да се избират и назначават след провеждане на конкурс по реда на Закона за публичните предприятия.
В него пък се посочва, че поста нямат право да заемат хора, които имат трудово или служебно правоотношение с болницата освен като преподаватели във висше училище.

Така от поста се изключват лекари от болниците, а трябва да се назначат външни за тях кадри.

Това допълнително утежнява тежкия кадрови дефицит от реално работещи медицински кадри в общинските болници, се посочва в позиция на Българската стопанска камара.

Тя съвместно със сдружението на общинските болници и през март, и през септември 2019 г. призова за радикални спешни промени в организацията, управлението и финансирането на здравеопазването, преди всичко в системата на общинското здравеопазване.

През март двете организации излязоха с общи предложения за спешни мерки за повишаване капацитета на общинските болници за противодействие разпространяването на COVID-19 в България.

Днес в позицията на камарата се посочва, че настоящото състояние на здравната система в условията на пандемия потвърждава, че досегашните опити за промени в здравеопазването не са в резултат на приемственост и последователност, не са формулирани и приети реалистични приоритети, обща концепция и работещ модел на промени в здравеопазването.

Взетите решения не отчитат баланса между здравни потребности, поставени цели, ограничени финансови ресурси и капацитет на компетентните държавни органи институции, посочват от камарата.

Допълват, че не се търси консолидиране на усилията и възможностите на организациите на медицинските специалисти, пациенти, социални партньори и неправителствен сектор.

В допълнение системата е дебалансирана в полза на разходи за болнична помощ и лекарства спрямо необходимите разходи за доболнична помощ, превенция и профилактика и се закъснява с въвеждането на всеобхватна електронизация.

Позицията на двете организации е, че е наложително да се приеме концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските лечебни заведения.

Налага се да се промени и системата на тяхното финансиране, така че да се осигури качествена спешна медицинска помощ, извършване на клинично-лабораторни изследвания, образна диагностика и специализирана консултативна медицинска помощ извън областните градове, се казва в позицията.

В нея е посочено и че е необходимо въвеждането на система от защитени държавни и общински болници на регионално ниво, така че да се гарантира непрекъснатост и достъпност на здравните услуги за населението в съответните региони.


Етикети:
Категория България | 2020/11/11 последна редакция в 4:43 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
685 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки