Страшно ли е да изгубим младостта

      Публикувано на Tuesday, 22 October , 2019      1019 Прегледа     
Страшно ли е да изгубим младостта

  • Здраве

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост?

Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова, клиничен социоаналитик в Катдера “Социология и науки за човека” към Пловдивския университет.
Самата тя, и в качеството си на преподавател и по йога,  често се среща с хора, които се обръщат към йога с желанието на всяка цена, с всички методи да се чувстват добре и да имат добър външен вид. Важно е обаче резултатите от тези усилия да не се превръщат във фикс идея.

На практика точно това се среща често и човек си спомня за това колко е важно да запази силите, които има на младини, едва когато започне да ги губи, а не в самото начало, предупреди Петкова.

Страхът и обичта са двата най-силни стимула за хората. Защо изпитваме страх от загуба на младостта? Защото младостта е капитал за всеки човек, възприеман обикновено като даденост, обясни социоаналитикът:
Когато станеш на 16 години и усещаш прилив на сила, пред теб се откриват едни 15-20 години, в които по никакъв начин не забелязваш остаряването. Това е един бонус. Ти свикваш с това тяло, което лесно се възстановява, няма нужда от много сън, за да изглеждаш добре, не ти трябват диети. В един момент всичко това се сгромолясва и човек се чувства ограбен. Това лишаване води до страдание.

Лана Петкова

Лана Петкова

Начинът да избегнем пристрастяването към запазване на младостта вероятно е да се опитаме да разберем “каква е целта ни на тази планета и то в тялото, което притежаваме”. Важно е усещането за качество на живота, което по някакъв начин се обвързва с едно здраво и подвижно тяло.

И тогава се формира една твърда нагласа не към външния вид, а към вътрешното здраве.

Начинът на живот, който определя йога, помага на човека да бъде изключително младолик. Има подготовка за йога и тя представлява обръщане с главата надолу – елементарно навеждане с изправени крака. Това действие може да се разглежда и като първа стъпка на борбата с остаряването – тънките психо-физически процеси в центъра на нашето его.

Има пет лесни правила в йога за това как да живеем в социум – това са ненасилие; хармония между мислите, речта и действията; сексуална почтеност; въздържане от алчност и забрана за извършване на кражби, подчерта в заключение Лана Петкова и ни посъветва да “живеем във вечността” – пътят, по който трябва да вървим, използвайки всички предимства на своята ситуация.


Етикети:
Категория Здраве | 2019/10/22 последна редакция в 1:04 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1020 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки