Стърджън не изключва провеждането на втори референдум за Брекзит

      Публикувано на Wednesday, 30 January , 2019      556 Прегледа     
Стърджън не изключва провеждането на втори референдум за Брекзит

  • Лондон

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън не изключва провеждането на втори референдум за независимост, ако се стигне до излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.Снощи парламентът гласува за отхвърляне на варианта „Брекзит без сделка“.

Стърджън коментира, че ситуацията от първия референдум за независимост преди две години и половина до днес е много променена. Тя изрази съмнение, че премиерът Тереза Мей има още много резервни варианти за излизане от кризата в момента, и подчерта:

„Смятаме, че напускането на ЕС е грешка и ще навреди не само на Шотландия, но и на Обединеното кралство като цяло. Бихме предпочели да останем в ЕС, и със сигурност в единния пазар и митническия съюз“.

В Уестминстър депутатите одобриха идеята да се замени “предпазния механизъм” за ирландската граница с алтернативни споразумения, което открива пътя пред Тереза Мей да се опита да предоговори сключеното вече споразумение с ЕС. Отхвърлени бяха обаче всички останали поправки, съдържащи идеята за отлагане на Брекзит.

Първите реакции от Брюксел обаче не бяха обнадеждаващи. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че сделката по развода не подлежи на предоговаряне. В подобен дух се изказа и ирландският премиер Лео Варадкар.

„В преговорите могат да възникнат всякакви детайли, компромиси и възможности“, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ доц. Здравко Попов, основател и президент на Института за публична политика, според когото:

„Всички лидери на Европейския съюз са само четири месеца преди избори, така че трябва да отчитаме тяхното поведение от гледна точка на предизборни поведения и предизборни кампании. Почти сигурно е, че тази част от лидерството на ЕС няма да се повтори отново след тези избори, тъй като се предполага, че нови хора ще влязат в тази ситуация“.

„Това е голям прецедент изобщо в историята на ЕС – страна членка да иска да напусне Съюза, тъй като такова нещо не се е случвало досега“, добави той в коментар на Брекзит. Според доц. Попов обаче „този ход за излизане на Великобритания от ЕС е доста отдавна подготвен“.

„Няма как да не очакваме именно такъв развой на събитията, а и трябва да имаме предвид, че и самата Великобритания има твърде противоречиви позиции и по този въпрос – за излизането от ЕС, както на политическо равнище, така и на равнище на гражданското общество“.

„Не трябва да се подценява Тереза Мей независимо от критиките срещу нея и пренебрежение относно нейното лидерство в този процес“, добави експертът:

„Премиерът Тереза Мей все пак положи някакви улисия, включително политически и дипломатически, за да намери разумна формула все пак, защото Брекзит е наистина прецедент. Това е едно наистина налучкване какво би било най-подходящото за интересите на Великобритания от една страна и от друга страна да не се наруши едно бъдещо дългосрочно партньорство и приятелство със страните членки на ЕС“.

Според доц. Попов вчерашният ден е бил „победа“ за Тереза Мей и нейните поддръжници, тъй като „тя води три битки вътре във Великобритания – с Лейбъристката партия – политическите ѝ противници на консерваторите“ и „с Шотландската национална партия“, както и „със собствените й съпартийци, където се получи някакъв компромис“.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/01/30 последна редакция в 10:01 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
557 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки