Сътресенията на Острова срещу плана на Тереза Мей за Брекзит се засилват

      Публикувано на Wednesday, 19 September , 2018      88 Прегледа     
Сътресенията на Острова срещу плана на Тереза Мей за Брекзит се засилват

  • Лондон

Срещу идеите на британския премиер вече е стартирана национална кампания, а стари проблеми отново излизат на дневен ред


Сътресенията в Обединеното кралство, свързани с Брекзит, не само не се успокояват, но и се засилват. Въпреки вчерашната заплаха на премиера Тереза Мей да не бъде осуетяван планът ѝ за излизането на Острова от Блока, поддръжници на т.нар. „твърд Брекзит“ – без споразумение с Брюксел – са започнали национална кампания срещу идеите ѝ.Подкрепящото излизането от ЕС движение Leave Means Leave („Излизане означава излизане“) е пуснало реклами в общо 30 регионални вестника в цяла Великобритания. Посланието на рекламите е да се отхвърлят предложенията на британския премиер, които тя представи след срещата с членовете на кабинета си в премиерското имение Chequers, северно от Лондон.

Въпросните предложения включваха оставане на Великобритания в единния пазар на стоки и услуги на ЕС, без обаче британските граждани да имат право свободно да се придвижват в Блока. В тях фигурираше също избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Тези идеи обаче бяха разкритикувани още след представянето им през юли, че правят Брекзит безсмислен.


„Рестартирахме кампанията „Излизане“ и няма да се спрем пред нищо, докато не се уверим, че премиерът ще се откаже от плановете си и ще изпълни Брекзит цялостно“, коментира Ричард Тайс, зам.-председателят на движението. Той определя стратегията на Мей какви да са отношенията с ЕС след Брекзит като „още от старото“.


Същевременно независимата комисия по миграцията Migration Advisory Committee (MAC), която съветва правителството в Лондон, представи доклад, гласящ, че Великобритания не трябва да предоставя облаги на гражданите от други страни членки на ЕС – въпрос, по който Тереза Мей избягва да говори особено.

Опасенията относно миграцията бяха основната движеща сила зад референдума за излизане от ЕС през 2016 г. Мей обеща да сложи край на неограничената свобода на придвижване към Великобритания от останалите страни от ЕС, и по-конкретно България и Румъния, но досега не е дала подробности как ще се случи това.


„Препоръчваме да се премине към система, според която цялата миграция да се управлява без преференциален достъп на европейските граждани“, гласи докладът от MAC.


Такива важни, но нерешени, въпроси като миграцията и обмитяването на стоки ЕС и Обединеното кралство, имат потенциала да провалят преговорите между Лондон и Брюксел и в крайна сметка да се стигне до твърд Брекзит. Преговорните екипи от двете страни се надяват до средата на октомври да са готови с вариант за финалното споразумение помежду им, но сътресенията на Острова правят изготвянето на документа да изглежда като все по-непостижима цел

Етикети:
Категория Лондон | 2018/09/19 последна редакция в 8:00 PM
Източник : economic.bg | Снимка : Лондон ДНЕС
89 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки