Стресът от твърдия BREXIT отслабва паунда

      Публикувано на Saturday, 29 September , 2018      5 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Стресът от твърдия BREXIT отслабва паунда

  • Лондон

Британският паунд потъна през седмицата до най-ниската си цена към еврото от почти година, откакто  английският премиер Тереза Мей омаловажи последиците от евентуалното отделяне на Острова от Европейския съюз без търговска сделка.

Липсата на споразумение за търговските връзки с ЕС “няма да е краят на света”, коментира пред  репортери Мей, преди да отлети на посещение в Африка, където ще се опита да активизира търговските отношения на страната си преди предстоящия през март 2019-а BREXIT.

Думите на английския премиер натиснаха надолу паунда, който на 28 август поевтиня до 90.98 пени за едно евро – най-ниската му цена от 11 септември 2017-а.

На 29 август обаче  английската валута укрепна и слезе под 90 пени за едно евро в късната следобедна европейска търговия

Котировките към зелените пари също се засилиха като от 1.2893 щ. долара за един паунд на 28 август те се качиха над 1.3 щ. долара ден по-късно.

Причина за обрата бяха коментарите на основните преговарящи за BREXIT от двете страни. Английският министър за отделянето – Доминик Рааб, заяви пред парламента на страната, че се връща на масата на преговорите в Брюксел на 31 август и е уверен, че сделка ще има  дори крайният срок да се удължи и след октомври.

Най-голям стимул за паунда обаче  бяха думите на европейския отговорник за BREXIT – Мишел Барние, който увери, че ЕС иска да запази колкото е възможно по-тесни връзки с Лондон и е готов за безпрецедентно партньорство с Острова.

Междувременно  в анализ за клиентите си  експерти на “Ай Ен Джи” посочват, че английската валута може да падне до 92 пени през идните седмици, докато текат  преговорите между Лондон и Брюксел  въпреки публикуваните напоследък респектиращи икономически показатели за английското стопанство.

Късите позиции в британски паунд в момента са най-много от средата на 2017-а. Банкови анализатори пък прогнозират срив до 1.20 щ. долара за един паунд в случай на твърд BREXIT.

Великобритания и ЕС продължават да твърдят публично, че искат да сключат търговска сделка през идните седем седмици – до началото на срещата на върха на лидерите на общността на 19 октомври, маркирано като краен срок за споразумение.

Зад кулисите обаче  официални представители на двете страни признават, че подобен сценарий е нереален и шушукат за отлагане на датата на развода до средата на ноември. Всъщност  пазарни анализатори твърдят, че повечето инвеститори вече са вкарали в цените на операциите си забавяне след края на октомври.

При това забавянето не трябва да е прекалено, за да може споразумението да бъде ратифицирано от парламента преди март 2019-а.

Централните банки, които държат паунди като част от валутните си резерви, може да продадат вложения за над 100 млрд. паунда в случай на “твърд” (без търговска сделка) BREXIT, сочи проучване на “Бенк ъф Америка Мерил Линч”, публикувано на 28 август.

Всъщност  вероятността Островът и Европейският съюз да се “разведат” без споразумение става все по-голяма в очите на инвеститорите, които застраховат риска от срив на английските пари, ако Великобритания се окаже изолирана от ЕС – най-големия й търговски партньор.

Евентуалните продажби на световните централни банки ще са основният катализатор за значителен спад на паунда, ако Лондон не успее да се споразумее с Брюксел преди март 2019-а, съобщиха на клиентите си анализаторите на “Бенк ъф Америка Мерил Линч”.

Те отбелязаха, че валутните резерви в паунди в момента са в размер на почти 500 млрд. долара. (£388 billion).

По данни на МВФ делът на паунда в  общия обем на банковите валутни резерви е 4.5 процента.

По сметки на американските банкери обаче средната му стойност от 1995-а насам е 3.6%, а  1% понижение се равнява на продажбата на 100 млрд. паунда.

И в случай на сценарий на твърд BREXIT резервите ще бъдат сведени отново до 3.6 процента.

Засега експертите на “Бенк ъф Америка Мерил Линч” не очакват сериозни промени в портфейлите на централните банки, защото мениджърите на резервите ще изчакат потвърждение за евентуалната липса на сделка, преди да се задействат.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/09/29 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Банкер | Снимка : Google
6 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Британската армия търси жени и чужденци
Лондон Новини от Лондон

Британската армия търси жени и чужденци

Великобритания не воюва и безработицата е ниска. Това са добри новини, но не и за въоръжените и сили.…

Как да препродатете закупения самолетен билет

Издаване на лична карта

Имам NIN, да си пускам ли UTR?

Пътни блокади и шествия в много градове на страната България

Пътни блокади и шествия в много градове на страната

Протести и блокади имаше за втора поредна неделя в много градове от страната. Стигна се и до напрежение…

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби България

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби

Не се разграничаваме от радостта след оставката на вицепремиера Валери Симеонов, разграничаваме се от тези майки, които играят…

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

161 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

39 Прегледа

New Cycle Hire Bikes

65 Прегледа

Inside The Victoria Line Depot

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве