Sun, sea and cash-in-hand

      Публикувано на Thursday, 18 July , 2019      1758 Прегледа     
Sun, sea and cash-in-hand

  • BG Лондон

Филипина Храброва за BG Media London

…. за третото не е задължително да сте в Гърция (но ако сте там – да).
На море всичко е хубаво. И въздухът е по-хубав, и небето е по-хубаво, и слънцето е по-хубаво. И дори когато не си виждал дълго време чайки, и те ти се струват не толкова нахални, с удоволствие слушаш крясъците им и следиш полета им. Това ще ви го каже всеки морски човек, който по някаква причина не живее вече на море, но винаги го търси и усеща по специален начин. Така е може би и с хората, за които планината е всичко, не знам, предполагам.

Но мисълта ми е за морето сега. Асоциацията лято-море върви ръка за ръка. Ще бъда субективна – по обективни причини. Привърженик на вечния цитат на Хемингуей за провинцията и морето, смятам, че тези места и хората там дишат на воля. И още по-субективно, всички варненци като мен ще се съгласят, надявам се, лятото там е перфектно. Говоря за усещания само, за нищо друго извън морските емоции.

Не много далеч от Лондон, на 85 км. югоизточно, в графство Източен Съсекс, на южното крайбрежие на Англия, се намира Хейстингс. Известен с нормандското нашествие в Англия, градът в продължение на векове е бил важно риболовно пристанище. Курортен град става през 60-те години на 18 в. Седем века по-рано е било малко незначително градче, където през 1066 г. войската на Уилям Завоевателя разбила армията на крал Харолд II. Така Уилям става крал на Англия и основател на нова династия на английските крале. Хейстингс е разположен там, където известните пясъчници се срещат с Ламанша, оформяйки високи стръмни скали на изток от града.

В старата част на града е и замъкът. Целият плаж е покрит с камъни.
Прекрасно местенце с дух и атмосфера. Който е ходил там – знае, който живее там – знае още по-добре. Чудесен вариант за почивка през уикенда. Не става въпрос за класен СПА туризъм. По-скоро за контакт с брега, морето и сребърните „зайчета“ по водната шир. Ето това имах предвид, започвайки да пиша –хората релаксират различно, но всяко пътуване до морето те прави по-одухотворен. Ще си послужа с още един цитат на любимия Хемингуей, защото е верен: Добре е, когато пътешественикът има крайна цел. Но в края на краищата важно се оказва самото пътешествие.

И за да завърша някак си лятно, ще си позволя да ви препоръчам коктейла на автора на „Старецът и морето“, който много подхожда на морските камъни на Хейстингс – дайкири. Смесете си ром, лимонов сок и пудра захар, посипана с разбит на сняг лед във висока стъклена чаша. Ето това е пътешествие.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2019/07/18 последна редакция в 2:30 PM
Източник : | Снимка :
1759 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки