Световната банка очаква по-бавно възстановяване на българската икономика

      Публикувано на Wednesday, 6 January , 2021      256 Прегледа     
Световната банка очаква по-бавно възстановяване на българската икономика


Една добра и една лоша новина съдържа за България новото издание на доклада на Световната банка “Глобални икономически перспективи”, който се изработва на всеки 6 месеца.
Добрата е, че се подобрява прогнозата за това как е завършила 2020 г. българската икономика.

През юни имаше влошена (спрямо януари 2020 г.) оценка за спад от 6.2% от БВП. Сегашната е коригирана на свиване от 5.1%.

Лошата новина е, че има корекция надолу в очакванията за 2021 г. – от растеж от 4.3% в юнската прогноза на ръст от 3.3% в новата.

И в двата случая няма промяна в тенденцията – българската икономика няма да се върне през 2021 г. на нивото от 2019 г. и възстановяването ще продължи и през 2022 г. В новата прогноза на Световната банка очакването е за ръст догодина от 3.7% от БВП, което е темпото на растеж от 2019 г.

Това би трябвало да означава, че при оптимален сценарий България ще компенсира срива от пандемията някъде след около 18 месеца.

Проблемът е, че банката изтъква, че ситуацията е трудна за точно прогнозиране и доминират нагласите, че реално по-скоро ще има по-лоши резултати от очакванията.

“Перспективата (за района) остава много несигурна и растежът може да бъде по-слаб от предвиденото, ако се проточи отшумяването на пандемията, ако се влошат условията за външно финансиране или отново ескалират геополитически напрежения”, пише в доклада в главата, обхващата Централна и Югоизточна Европа и страните от бившия СССР.

В краткосрочен план перспективата за растеж е засенчена от рязкото увеличаване на несигурността заради новата вълна от зараза от COVID-19 и поредни национални карантини и ограничения в страни от еврозоната.

Това означава и намалено търсене на вносни продукти от страни като България, включително заради свито потребление и инвестиции от домакинствата и фирмите.

Ако се проточат ограниченията за пътуване (Германия, например, обяви късно във вторник, че ще изисква вече два теста за коронавируса от пристигащите от рискови райони, каквито в момента имат всички държави в ЕС), ръстежът ще е по-слаб в икономики, зависещи от туризма.

Продължителна безработица и затворени училища заради пандемията ще доведат до пропуснато време за изграждане и подобряване на умения и придобиване на познание, предупреждават от банката. В средносрочен план това ще се усети негативно върху икономиката и инвестициите.

Някои страни разчитат на достъпа до помощните фондове на ЕС за преодоляване на икономическите последици от пандемията. Но реално използването на милиардите от специалния инструмент зависи от капацитета на националната администрация да подготви адекватни проекти и да ги реализира, за да усвои средствата.

Очакванията на Световната банка за България са, че тя ще се възползва от малко над половината предвидени за нея средства.


Етикети:
Категория Бизнес, България | 2021/01/06 последна редакция в 6:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
257 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки