Световъртежът не е болест, а симптом

      Публикувано на Wednesday, 31 July , 2019      2378 Прегледа     
Световъртежът не е болест, а симптом

  • Здраве

Здравейте. Аз съм на 57 години, в последно време често получавам световъртеж сякаш без никаква причина, при най-обикновено завъртане на главата или друго движение.
Моля специалист да отговори опасно ли е това състояние?

За коментар по темата, която вълнува много наши читатели, потърсихме от д-р Катя Казакова – специалист по нервни болести, от Варна.

Д-р Казакова прилага и психотерапия в своята практика като специалист,

като се занимава с лечение и на тревожно, депресивно, паническо разстройство, фобии, психосоматични заболявания.

Имайте предвид, че световъртежът не е болест, а симптом на редица заболявания, някои от които сериозни и инвалидизиращи – инсулт, мултипленна склероза, тумор в мозъка. Имайте предвид обаче, че това състояние най-често се среща при лечими състояния. То може да е резултат дори на грешки в храненето като например след прекомерна употреба на сол или злоупотреба с алкохол. Някои форми на мигрена също са съпроводени със световъртеж и гадене. Освен това доста често след прекарана вирусна инфекция като усложнение се появява шум в ушите и световъртеж. До 60% от хората над 50 години страдат от световъртеж, провокиран от движението на главата. В моята практика се срещам предимно с тези, благодатни на лечение форми.

Световъртежните кризи, които не са свързани с неврологично заболяване, показват известна сезонност. Срещат се предимно пролет и есен, когато атмосферното налягане е нестабилно. Като правило пациентът се събужда сутрин и при опит да стане, получава силен световъртеж. Усещането е, че всички предмети в стаята се движат или че тялото се върти. Понякога е толкова силен, че човекът не може да върви самостоятелно. Често такъв вид виене на свят се придружава с гадене и повръщане и трае часове наред.

Причината е в натрупване на течност (ендолимфа) във вътрешното ухо. Тези оплаквания можете да овладеете, и то бързо чрез безсолна диета, покой и подходящи медикаменти. При възпаление на вестибуларния нерв оплакванията са същите. Продължителността е няколко дни и често това състояние има предшестваща вирусна инфекция. Но при бързо и подходящо лечение възстановяването е пълно.

Световъртежът е сред най-честите оплаквания, които следват черепно-мозъчната травма. Продължителността на лечението се определя от вида и тежестта на травмата. Обикновено отзвучава напълно.

Искам да акцентирам на световъртежа при хората над 40-50- годишна възраст, при което най-често срещано е т.нар. вертиго. В тази ситуация световъртежът трае няколко секунди до половин минута, без гадене и повръщане и винаги е свързан с движение на главата. Когато си лягат, такива пациенти усещат потъване. Възниква при повдигане главата нагоре или при завъртане настрани.

Затова страдащите домакини имат проблем например с простирането на прането, с обирането на паяжините, с използването на кухненските шкафчета, които са разположени високо. Причината е в натрупване на кристалчета в каналите на вестибуларния апарат, които дразнят прекомерно рецепторите. Предразполагащи фактори са възрастта и спането на една и съща страна. Лечението с обичайните лекарства против световъртеж не дава особен резултат. За радост разполагаме с т.нар. репозиционни техники, които позволяват пълно излекуване.

При млади хора, страдащи от мигрена, световъртежът може да предшества пристъпа или да е част от него. В този случай лечението на мигрената е водещо, то предотвратява вертигото. В практиката си най-често се срещам с психогенния световъртеж. Той присъства при тревожно състояние, пристъпи на паника и социална тревожност. В този случай се касае за усещането за нестабилност и замаяност.

Често го оприличават на усещанията сякаш се намираш на лодка. Понякога е толкова плашещ, че пациентите не смеят да излязат от дома си. Продължителността е месеци и години. В този случай няма проблем с вестибуларния апарат и нерва. Затова приемането на т.нар. антивертижни и подобряващи кръвоснабдяването медикаменти не дава резултат.

Както казах и в началото, посочените форми на световъртеж не застрашават живота на страдащите, но силно повлияват качеството му. Затова правилната диагноза и точният подход бързо водят до добър резултат.


Етикети:
Категория Здраве | 2019/07/31 последна редакция в 2:30 AM
Източник : здраве | Снимка : Google
2379 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки