Сянката на брекзит тегне над индустрия за 7.2 млрд. долара

      Публикувано на Tuesday, 30 October , 2018      29 Прегледа     
Сянката на брекзит тегне над индустрия за 7.2 млрд. долара


Брекзит носи редица опасности със себе си. Британската икономика може да загуби милиарди в резултат на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Една конкретна и доста специфична индустрия, която се оценява на 7.2 млрд. долара, също е поставена на карта.

Става дума за конните надбягвания в Англия и Ирландия, които могат да пострадат сериозно в резултат на брекзит.

Надбягванията с коне са сериозен бизнес и от двете страни на Ирландско море, осигурявайки работа за над 32 хил. души в селските региони и добавяйки общо 7.2 млрд. долара годишно към икономиките на двете страни, сочат данните на Deloitte, цитирани от CNN.

„Може да има огромно влияние върху конните надбягвания тук и във Великобритания, действително е притеснително“, казва Брайън Каванаг, изпълнителен директор на ирландската федерация за конни надбягвания Horse Racing Ireland.

„Двата сектора във Великобритания и Ирландия действително оперират ефективно като една обща индустрия“, казва Каванаг. „Ако Великобритания остане извън митническия съюз и единния пазар, ще бъде много трудно да се справим“, добавя той.

Така например, всяка година около 10 хил. коня се транспортират свободно между Великобритания и Ирландия по силата на споразумение между двете страни и Франция. Споразумението е от шестдесетте години на миналия век, като в наши дни съществува като европейски закон.

„Великобритания разчита на Ирландия за състезателните коне, от които има нужда, за да оперира състезателната индустрия, докато Ирландия разчита на Великобритания да купува тези коне“, казва Робин Мунси, говорител на  British Horseracing Authority.

„Запазването на свободното движение на чистокръвни животни в рамките на Европа, заедно с общите политики в областта на транспорта, здравеопазването и социалните политики, са сред най-важните точки за индустрията“, добавя той.

Ирландия е мека на чистокръвните коне. На всеки 10 хил. души население има 50 расови животни, което е 10 пъти повече спрямо Великобритания. Така, ако брекзит се случи без търговско споразумение, то Ирландия може да понесе сериозни щети, тъй като Великобритания няма да може да купува конете по начина, по който го прави сега.

Тристранното споразумение между Великобритания, Ирландия и Франция,

което предхожда влизането на Англия в европейската икономическа зона, покрива близо 90% от движението на коне в рамките на ЕС.

Споразумението позволява кон, регистриран в една от трите страни, да може свободно да се транспортира между техните територии, при условие че разполага с паспорт и здравен сертификат.

Освен това, по силата на тези текстове, това важи и за транспортиране на състезателни животни към Ирландия и Северна Ирландия, където често се провеждат конни състезания. Така например, 9 от 10 коне, състезаващи се в Северна Ирландия, са тренирани в Ирландия.

Ако Великобритания не успее да договори споразумение с ЕС, състезателните коне могат да станат обект на дълги и скъпи проверки на митниците по границите по правилата на Световната търговска организация, посочват от Horse Racing Ireland.

Освен това, брекзит без сделка може да постави породистите коне в неприятна и изтощителна за тях ситуация. Вместо да пътуват по суша във Великобритания, след което да достигнат Европа чрез Ла Манша, излизането от ЕС може да провокира 24-часови пътувания по вода, което няма как да се отрази добре на животните.

Един на всеки 5 коня от топ 100 на състезателните коне са отгледани в Ирландия, което прави страната най-успешната в този нишов спорт. По данни на Deloitte, всяка година Ирландия изнася породисти коне за Великобритания на стойност 300 млн. долара.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/10/30 последна редакция в 8:30 AM
Източник : Интернет | Снимка : Google
30 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки