Тереза Мей – рицарят без крайници, вкарал Брекзит в раздела за чудати новини

      Публикувано на Saturday, 23 March , 2019      348 Прегледа     
Тереза Мей – рицарят без крайници, вкарал Брекзит в раздела за чудати новини

  • Брекзит

Тереза Мей не можа да уреди Брекзит, така че ЕС трябва да направи това вместо нея, пише в заглавие британският “Телеграф” по повод снощното заседание на Европейския съвет.Срещата на върха в Брюксел трябваше да мине лесно – все пак британският премиер бе внесла предния ден своята заявка за отлагане на Брекзит.

На теория тя трябваше да се яви, за да отговори на някои въпроси на европейските лидери и после в 6 ч. вечерта (по Гринуич) всички заедно да дадат триумфални пресконференции, за да обявят споразумението.

Това, разбира се, продължава иронично авторът, е Брекзит във версията на Тереза Мей, в която абсолютно нищо не върви по план, нито се случва навреме.

Шест часът дойде и си замина. После седем часът, осем, девет… Най-сетне обърканите репортери разбраха – става дума за срока на отсрочката.

“Г-жа Мей поиска 30 юни. ЕС предложи 22 май. После г-жа Мей, изглежда, прекара 90 минути да ги убеждава за повече време. В отговор ЕС предложи още по-малко”, констатира авторът. Той изразява разбиране към позицията на европейските лидери, които, след като е трябвало да изтърпят час и половина монотонното говорене на Мей, едва ли след това са били настроени за щедрост.

Котаракът Брекзит и рицарят от “Монти Пайтън”

Брекзит не е причината за политическия срив във Великобритания, той е негов симптом, твърди “Гардиън” в заглавие на статия, в която изрежда подигравките по адрес на Тереза Мей от чуждестранни политици.

Френският държавен министър по европейските въпроси Натали Лоазо разказва как е кръстила Брекзит своя котарак: “Той ме буди всяка сутрин, като мяука, защото иска да излезе. А когато му отворя вратата, се заковава на прага в колебание и ме гледа свирепо, щом го побутна навън.”

Холандският премиер Марк Рюте я сравнява с рицаря от скечовете на “Монти Пайтън”, чиито крайници са отсечени, но той настоява, че това е само драскотина. А италиански журналисти се присмиват, че по телевизиите в Италия Брекзит е в края на новините в раздела за чудати и любопитни вести преди спорта и времето. “Всички ни се смеят. И защо да не го правят, след като изглеждаме нелепо”, пише британският журналист.

Разпад

Според автора на статията в “Гардиън” от тези събития произтичат две кризи. “Първата е свързана изключително с Брекзит. При оставащи осем дни до 29 март (първоначалната дата за излизането от ЕС) остава само изборът между “сделка” или “без сделка”.

Това би било страхотен коз в ръцете на някой извънредно надарен и обаятелен политик. Но Тереза Мей е доказала, че не е нито едно от двете.

Втората криза ще е по-продължителна и ще се прояви в пълно разпадане на дисциплината в Консервативната партия – министри гласуват против правителството, а депутати от задните редове протестират.

Това е свидетелство за срив на партийната лоялност, криза на нашата система, на нормите на нашата политическа и електорална култура, която партиите имат в сърцевината си. Ние доближаваме пълния разпад. Грубият въпрос “да останем или да напуснем” винаги ще поражда разделение, ще насърчава ренегатите и ще разколебава умерените”, пише “Гардиън”.

Смирената Мей се стреми да внесе изменения в сделката си с Брюксел в рамките на 24 “преломни” часа, пише “Файненшъл таймс”. Вестникът цитира двама нейни министри, според които, ако Мей изгуби и третото гласуване, тя ще подаде оставка следващата седмица.

Тя използва пресконференцията си в Брюксел, за да възстанови някои разрушени мостове, и сега нейната политика за Брекзит и тонът, с който се изказва, се менят всеки ден и даже всеки час.

“Очевидно тя е под напрежение”, казва единият министър и добавя, че на срещата в Брюксел Мей си е издействала още време, за да опита да възстанови някакво подобие на порядък.

Етикети:
Категория Брекзит | 2019/03/23 последна редакция в 4:30 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
349 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки