Тежките метали, замърсяванията, прахта и колко е безопасно да ядем сняг

      Публикувано на Monday, 4 January , 2021      602 Прегледа     
Тежките метали, замърсяванията, прахта и колко е безопасно да ядем сняг

  • Здраве

Всички сме го правили като деца – да оплезим език и да чакаме снежинките да падат на него или направо да загребем сняг и да го хапнем.
Оказва се обаче, че е има доста причини да не го правим и да не позволяваме на децата си да прекаляват с това “лакомство”.

Образуването на снежните кристалчета действа като своеобразен филтър за водата и може да приемем, че току-що образувалия се сняг е чист.

Проблемът идва обаче, когато снегът наближи земята и падне върху нея.

“Снегът събира повече тежки метали и други замърсявания от атмосферата и от дъжда. Причината е по-голямата му площ и по-бавната му скорост,” казва директорът на Лабораторията по сняг и лавини към Държавния университет на Монтана Джорди Хендрикс.

Според Хендрикс, колкото по-дълго снегът остане на земната повърхност, толкова по-замърсен е, защото поема прах и замърсявания от земята.

Важно значение има и мястото – естествено, че снегът по високите части на Рила е по-чист от този в центъра на София.

Хендрикс прави няколко последни предупреждения – да си позволяваме да ядем сняг само, ако е наскоро навалял на чисто място. И да избягваме всякакъв, който не е искрящо бял.


Етикети:
Категория Здраве | 2021/01/04 последна редакция в 7:00 AM
Източник : Днес плюс | Снимка : Google
603 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки