Търговци на зеленчучи заплашват да блокират ГКПП “Кулата”

      Публикувано на Monday, 15 June , 2020      974 Прегледа     
Търговци на зеленчучи заплашват да блокират ГКПП “Кулата”

  • Бизнес

Търговци на зеленчуци от цялата страна заплашват днес да блокират граничния пункт “Кулата”.
Те недоволстват от новата заповед, която изисква да се сдобият със сертификат за пестициди, преди да пуснат вносната си стока на пазара, предаде bTV.

Те смятат, че това е скъпо и отнема време, през което продукцията им ще трябва да седи в складовете и ще се разваля.

Търговците обясниха, че резултатите излизат между 1 и 3 работни дни, а докато им бъдат върнати протоколите ще минат минимум 5 дни.

“Всичко си е по старому, единствено сега признават гръцките сертификати за вносителите на плодове и зеленчуци, но за производителите – нещата са си същите. За големия производител не е проблем, но за малкия търговец – това е непоносимо”, коментира един от протестиращите.

Това е втория път, в който търговците излизат на протест, след като при първата им демонстрация не е имало някаква реакция от правителството. Протестиращите смятат, че тези задължения трябва да се изпълнят от колегите им в Гърция.

“Тези поби са по 420 лв. за всяка партида и са за сметка на самия търговец. Най-фрапиращото е, че ако стоката не отговаря на изискванията и има по-голямо остатъчно количество пестициди – трябва да заплатим и глоба”, заяви един от протестиращите търговци.

Д-р Михаил Бащавелов, директор на ОДБХ – Благоевград, уточни, че от 10 юни има промени в наредбите и всички сертификати се признават.

Той добави, че всички лаборатории в България са добавени, освен двете, които първоначално са били разрешени.

“90% от колите, които минават са със сертификати от страните, които идват е те се признават. Българския производител се изследва постоянно, прави се мониторинг по време на вегетация, както и на готовата продукция”, допълни още той.Категория Бизнес, България | 2020/06/15 последна редакция в 1:30 PM
Източник : Днес | Снимка : Google
975 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки