Тръмп обяви извънредно положение в комуникациите и изолира “Хуауей”

      Публикувано на Thursday, 16 May , 2019      92 Прегледа     
Тръмп обяви извънредно положение в комуникациите и изолира “Хуауей”

  • САЩ

Президентът на САЩ въведе извънредно положение в телекомуникационния сектор на страната, с което се забранява на компаниите да купуват оборудване и услуги от фирми,смятани за заплаха за националната сигурност.

Малко след като анализатори казаха, че очевидно това е насочено срещу китайски гиганти като “Хуауей” (Huawei) и ZTE, Вашингтон обяви практически пълна забрана за дейност на “Хуауей” и 70 свързани с корпорацията компании на американския пазар.

Това е поредният ход на Вашингтон в търговската война с Китай, в която двете страни, докато преговарят, си наложиха наказателни мита за стотици милиарди долари.

За “Хуауей” това не е изненадващо и от компанията са заявявали, че знаят, че за тях американският пазар продължително време ще е затворен или труднодостъпен и по-важно е да успеят в ЕС, което би им осигурило доминиране в световен план, тъй като и без това са много силни в Азия.

В същото време САЩ нямат толкова големи производители на телекомуникационно оборудване и потребителски продукти и се чуват предупреждения в страната, че има риск да изостанат от навлизането на 5G технологиите.

Заповедта на Доналд Тръмп се позовава на Закона за правомощията при извънредна ситуация на международните пазари (International Emergency Economic Powers Act).

С нея президентът получава власт да регулира търговския режим в отговор на заплахи за националната сигурност.

Белият дом нарежда на министерството на външната търговия да изработи съвместно с други агенции от администрацията план за прилагане на решенията.

Забраната срещу “Хуауей” засяга бъдещи сделки. Големите американски компании от доста време избягват оборудването на китайците в очакване днешната намеса на Белия дом, но по-малки оператори се снабдяваха с него, включително защото е на по-ниски цени.

Сега вече всички ще трябва да получат специално разрешение от адиминистрацията за всяка сделка.

Би трябвало да е засегната и дейността на “Хуауей” извън САЩ, тъй като компанията купува за продуктите си американски компоненти. Но ефектът е и обратен – най-вероятно ще пострадат и американските им доставчици като Qualcomm и Broadcom.

При новия режим, който ще влезе в сила в следващите дни, те трябва да разполагат със специален лиценз, за който да докажат, че износът им не застрашава националната сигурност на САЩ, а това не е лесен процес.

Вашингтон настоява, че смартфоните и оборудването на телекомуникационни мрежи на “Хуауей” може да се използват от китайското правителство за шпионаж срещу американците. “Основният износ на Китай е шпионаж и разликата между Китайската комунистическа партия и китайски “частни компании” като “Хуауей” е измислица”, казва сенаторът републиканец Бес Саси.

“Хуауей” непрекъснато отхвърля подобни обвинения и иска конкретни доказателства за тях. След днешното решение на Тръмп от компанията заявиха, че “ограничаването на възможността да правим бизнес в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна, напротив, САЩ ще бъдат ограничени до по-скъпи алтернативи и ще изостанат от изграждането на 5G”.

Етикети:
Категория САЩ | 2019/05/16 последна редакция в 11:30 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
93 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки