Тръмп обяви извънредно положение

      Публикувано на Friday, 15 February , 2019      260 Прегледа     
Тръмп обяви извънредно положение


Така той ще може да осигури пари за построяване на стена по границата с Мексико

Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение в страната, за да разгледа текущите проблеми със сигурността на границите и да изгради едностранно физически бариери по значителни части от границата на САЩ с Мексико.Действието му е нов начин да заобиколи Конгреса и да се пренасочи военното финансиране за други цели – т.е. за стената.

В конферентен разговор с репортери преди обявяването на новината, висши служители на администрацията подробно описаха спецификата на плана. В допълнение към 1.4 милиарда долара за изграждане на стена, отпуснати от Конгреса, около 6 милиарда щатски долара ще бъдат взети от финансиране по дял X, а 600 милиона долара ще бъдат използвани от фонда за отнемане на държавни ценни книжа.

Високопоставен служител на администрацията заяви, че строителството на стената ще следва същия дизайн като този, който е одобрен от Конгреса, като се използва стоманена мрежа вместо бетон или други материали.

Много политици обявиха, че обявяването на извънредно положение, за да се пренасочат военни фондове за изграждането на стената, след като Конгресът отказа да гласува повече пари, създава опасен прецедент. От Белия дом обаче отрекоха тази теза.

Сенатори демократи смятат, че обявяването на извънредно положение на национално ниво е в противоречие с Конституцията на страната. А Министерството на правосъдието вече предупреди Белия дом, че най-вероятно съдът ще блокира, поне временно, такава декларация на извънредно положение.
Припомняме, че федералното правителство в САЩ остана затворено над 35 дни заради споровете между Тръмп и Конгреса заради стената.
Въпреки този ход на Конгреса, с обявяването на извънредното положение сега президентът заобикаля законодателния орган.
Етикети:
Категория САЩ | 2019/02/15 последна редакция в 11:30 PM
Източник : www.economic.bg | Снимка : Лондон Днес
261 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки