Начало Свят Тръмп удвои митата за стомана и алуминий от Турция

Тръмп удвои митата за стомана и алуминий от ТурцияКатегория Свят | 2018/08/10 at 3:30 PM | 41
Коментари ->> Добави Коментар

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в петък, че е разрешил повишаването на митата върху вноса от Турция, като те са особено тежки за стомана и алуминий.Това се случва в момент, когато турската национална валута преживява най-тежката криза на доверие от години и само днес се обезцени с 13%.

Съобщението в профила в “Туитър” на Тръмп бе разпространено, точно докато финансовият министър на Турция представя план за нов икономически модел на страната.

Отношенията между Анкара и Вашингтон охладняха и обявяването на наказателните търговски мерки идва часове, след като от американската столица се прибра турска делегация с представители на три министерства.

Нямаше никакви официални изявления за резултатите от разговорите във Вашингтон, но решението на Тръмп потвърждава, че мисията е приключила почти катастрофално за турците.

“Току-що разреших удвояване на митата върху стомана и алуминий от Турция, докато тяхната валута, турската лира, бързо се срива спрямо нашия много силен Долар! Алуминият вече ще е с 20%, а стоманата – с 50%. Отношенията ни с Турция в момента не са добри!”, написа президентът.

Съобщението му бе разпространено около 40 минути преди да започне търговията на “Уолстрийт”.

Капиталовите пазари реагираха с нова вълна на обезценяване на лирата и малко след 16 часа българско време тя се търгува за близо 6.30 лири за долар.

Централната банка на Турция още не е реагирала по никакъв начин, макар за кратко сривът на лирата да достигна 14.6%, което е най-бързото еднодневно обезценяване от началото на 2001 г.

От събитията страда и европейският банков сектор и особено банките, които са отпускали кредити на турски клиенти.

Според “Ройтерс” става дума за експозиция в рамките на малко над 100 млрд. евро, което при поддържане от европейски банка на активи от около 22 трилиона евро не би трябвало да е сериозен проблем за цялата система.

Турските държавни дългови облигации в долари, както и емисиите на частни турски банки в твърда валута следват кризата на валутните пазари.

Застраховането срещу спиране на плащане на задължения от турскат адържава поскъпна до най-високото ниво от март 2009 г. насам.

Тези суапове надхвърлиха за момент нивата, на които бе Гърция, три пъти спасявана от международни помощни пакети през последните 10 години, посочва “Ройтерс”.Етикети: #

Категория Свят | 2018/08/10 at 3:30 PM
42 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама