Трудно се влиза в час на Острова

      Публикувано на Saturday, 23 March , 2019      1836 Прегледа     
Трудно се влиза в час на Острова

  • BG Лондон

Все повече българи тръгват към Великобритания с големи очаквания, търсейки по-добра реализация и бъдеще.

Но не всички имигранти са наясно с очакващите ги на Острова трудности.

“Първото нещо, с което мнозина българи се сблъскват в Англия, е, че въпреки по-високите заплати в сравнение с тези в България разходите там са много по-високи”, сподели за “Стандарт” българката Мария Михайлова, която е живяла на Албиона.
Най-много пари отиват за наемите за жилища и за стаи.

Храната и дрехите са горе-долу на цени, близки до тези в България. Много пари обаче се харчат за квартири, особено в големите градове, разказва Мария. Поради това много от имигрантите в началото живеят в малки жилища, в малки стаи или натъпкани по 8-10 души в едно жилище, предимно в държани от българи апартаменти. Защото в началото е много трудно да създадеш контакти, особено ако не говориш добре английски.

Повечето българи пристигат на Острова чрез познати, които вече са там. Някои по-богати нашенци купуват жилища в по-големите градове и ги дават под наем на сънародници. Но често в такива случаи има експлоатация, обяснява Мария. Тя е виждала как по 8-10 души заедно обитават жилище от 50 кв. метра.

“Личният живот на тези хора страда заради различната културна и социална среда, в която трудно могат да намерят своето място. Независимо какво работиш и каква заплата получаваш, личните проблеми остават. Защото е трудно да намериш любовта и човек до себе си, което е особено важно за младите хора”, казва Мария. Тя разказва, че много българи се оплакват и от лошото време на Албиона, което обикновено е мрачно и студено. Сметката за отоплението е много висока, защото е наложително почти цяла година да се топлиш, дори през май месец. Лошото време има неблагоприятен психологически ефект, то потиска. Мнозина страдат от носталгия към родината, слънцето, близките хора. Много е различна и обществената среда. В България обществената среда е все още хомогенна. 9 от 10 души, които срещаме на улицата и на други места, са българи. Затова много е трудно за нашенци да свикнат с това, че в Лондон само 2 от идващите срещу тях десетина душа са британци или европейци.

Около “Хайд парк” например всичко е превзето от араби, от пакистанци, индийци и хора от други националности. Някои магазини вече дори не си пишат цените на английски, а на арабски език. Така че да се приспособиш и да влезеш в час с една такава мултикултурна среда е доста трудна задача за мнозина българи, включително и за мен, споделя Мария. “Друг проблем е, че във Великобритания има много български престъпници. Те търгуват с наркотици, момичета и други неща. Затова мнозина англичани са настроени до известна степен ксенофобски срещу българите и румънците. Вече до голяма степен те са приели унгарците и поляците, срещу които имаше брожение, главно защото се опасяваха, че ще им вземат работните места. Сега са наред българите и румънците, като най-нови членове на ЕС. Така че има доста проблеми”, подчертава сънародничката ни.

Все пак нашенката завършва изповедта си с оптимистична шеговита нотка. “Текстът на една снимка на прочутия ни тенисист Григор Димитров във Фейсбук гласи: “Това е новият български имигрант”. Фотото се появи в мрежата, когато Гришо жънеше успехи на турнира “Уимбълдън”. Забавно е, но и е горчиво, нали.”

standartnews.com


Етикети:
Категория BG Лондон | 2019/03/23 последна редакция в 2:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1837 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки