Трябва да има европейски финансов министър, смята Юнкер

      Публикувано на Thursday, 14 September , 2017      33 Прегледа     
Трябва да има европейски финансов министър, смята Юнкер

  • Свят

Беше ясно за всички, че Европейският съюз не се намира в добро състояние след Brexit.

Затова защитих плана за обединение на Европа, а през последните 12 месеца Европейският парламент ми помогна този план да се превърне в реалност. С тези думи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер стартира речта си за състоянието на Европейския съюз, предаде Actualno.com.

Председателят на ЕК посочи следните пет основни приоритета за бъдещето на ЕС, като не уточни кой е по-напред:

1. Търговската програма на ЕС. По думите на Юнкер ЕС трябва да получава повече от търговския износ, защото износът означава повече работни места. Не сме привърженици на свободната търговия – Европа трябва да защитава интересите си, подчерта председателят на ЕК. И добави, че ако неевропейска фирма иска да придобие ключова инфраструктура, това може да стане само след прозрачен дебат. Юнкер посочи CETA и споразумението с Япония като примери, както и бъдещите споразумения с Австралия и Нова Зеландия, с Мексико. Председателят на ЕК обеща и Брюксел да публикува всички предложения за мандат за водене на търговски преговори и призова Европейският съвет да прави същото, за да няма слухове за задкулисен лобизъм.

2. Индустрия. Трябва повече конкурентоспособност и ще предложим нова индустриална стратегия, смята Юнкер. Като силна страна на индустрията в Европа той посочи автомобилния сектор, но поиска от автомобилните производители да не подлъгват потребителите, а да правят чисти автомобили. Интересен момент във визията на Юнкер беше искането му да има един европейски финансов министър.

3. Борбата с климатичните промени. Искам Европа да е с водеща роля, каза Юнкер, който беше категоричен, че след като САЩ се оттегли от Парижкото споразумение, Европа трябва да е водеща в почистването и опазването на планетата ни.

4. Киберсигурност. Европа не е добре подготвена да се защити от кибератаки, посочи председателят на ЕК. Само през миналата година има над 4000 атаки със зловреден софтуер, който криптира файлове и създателите му искат откуп от жертвите, за да им върнат информацията. Затова ще предложим създаването на единна Европейска агенция за киберсигурност, каза Юнкер.

5. Миграция. По тази тема Жан-Клод Юнкер изтъкна, че е намален с 97% броят на незаконно пристигналите откъм Турция спрямо 2016 година заради споразумението отпреди две години с Анкара, а през централното Средниземноморие намалението на влизащите незаконни мигранти е 81%. Председателят на ЕК поиска Европа спешно да помогне и да подобри условията за живот на бежанци в центровете в Либия, като определи положението там за “скандално”. Юнкер не пропусна да посочи, че не всички държави-членки са солидарни по темата “миграция”, но като цяло Европа е солидарна. Европа никога не трябва да става крепост – тук могат да намерят убежище онези, които са преследвани по неприемливи причини, каза председателят на ЕК, изтъквайки, че през миналата година Европа е приела и помогнала на много повече бежанци и мигранти, отколкото САЩ и Австралия взети заедно. Юнкер обеща до края на месеца ЕК да представи нови предложения относно законните канали на миграция, депортирането на незаконни мигранти, защото сега само 36% от тях биват връщани в родната си държава, както и за по-голяма солидарност с Африка. Юнкер каза, че Брюксел съвсем скоро ще направи предложение за по-лесен достъп до синя карта за бежанци. По въпроса с Африка председателят на ЕК прикани всички да допринасят за Фонда за Африка, защото там за миналата година е имало само 150 млн. евро – крайно недостатъчно, по думите му.

Етикети:
Категория Свят | 2017/09/14 последна редакция в 8:00 AM
Източник : | Снимка :
34 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки