Цените на жилищата във Великобритания ще нараснат с 18% в идните пет години

      Публикувано на Wednesday, 16 May , 2018      18 Прегледа      Коментари Добави коментар
Цените на жилищата във Великобритания ще нараснат с 18% в идните пет години

  • Лондон

Цените на жилищата във Великобритания се очаква да нараснат с по 2,5% тази и следващата година, а в трите години след това ще се покачват с по 4%.

Така общият растеж в следващите пет години ще достигне 18%, съобщава онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на прогнози на консултантската компания Strutt & Parker.

Не всички региони обаче ще отбележат толкова силен ръст. Цените на луксозните имоти в Лондон, например, се очаква да останат непроменени тази година.

В най-добрия случай луксозните имоти в британската столица ще нараснат през 2019 г. с прогнозиран растеж от 4%, последван от 5% през 2020 г. и след това от 6% през 2021 г. Така общият растеж ще достигне 23%, с което луксозният сегмент ще се представи по-добре от останалата част на имотния пазар.

В най-лошия случай обаче цените ще намалеят с 5% тази година, ще останат непроменени през 2019 г. и след това ще нараснат с 1% през 2020 г., последвано от ръст от 2% през 2021 и 2022 г. Това означава липса на растеж през петгодишния период.

Цените на наемите на луксозни имоти в централната част на Лондон се очаква да останат без промяна тази година, след което да се повишат с 1,5% догодина, последвано от ръст от 2% през 2020 г. и 2,5% през 2021 и 2022 г. Така очакваният кумулативен растеж ще достигне 10%.

Strutt & Parker съобщава, че като цяло пазарът на жилищни имоти остава активен, а нивата на трансакциите в Англия и Уелс са същите като миналата година, въпреки че цените на луксозните имоти в центъра на Лондон са под равнището от миналата година.

Консултантската компания отбелязва, че макар основите на британската икономика да остават стабилни, предпазливостта се запазва. Strutt & Parker оставя без промяна прогнозите си от последното тримесечие на 2017 г. за представянето на имотния сектор във Великобритания и на луксозните имоти в центъра на Лондон.

„Докато преговорите за Brexit продължават и политическата и икономическата среда остава несигурна, запазваме прогнозите си за цените на жилищните имоти“, казва Ванеса Хейл, директор на изследователския отдел на Strutt & Parker.

„Продължаваме да твърдим, че от 2019 г. нататък е изключително трудно да правим сигурни прогнози за жилищния пазар, но очакваме известно забавяне и след това връщане към растеж, след като стабилността се завърне в британската политика и икономика“, допълва тя.

Общият брой на трансакциите с имоти за Англия и Уелс е останал относително стабилен спрямо същия период на миналата година, но продажбите на луксозни имоти в центъра на Лондон се запазват под нивата от миналата година въпреки известното възстановяване през 2017 г., отбелязват авторите на доклада.

Сега те са под равнището от миналата година и много под историческите стандарти.

Данните на Strutt & Parker показват и спад от 11% на новите договори за наем на луксозни имоти в централните части на Лондон през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Кейт Ийлс, ръководител на отдел „Жилища под наем“ в консултантската компания, казва, че макар търсенето от наемателите да не е намаляло значително, наличните напълно завършени имоти под наем са по-малко. „Инвеститорите, които се насочиха към жилищата под наем преди 12 месеца, се завръщат на пазара на продажби, те се примириха с по-реалистичните цени и са съсредоточени върху продажбите“, казва тя.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/05/16 последна редакция в 12:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
19 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки